Οκτώ απαντήσεις δίνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρος Τσαπέκος, στη συχνή ερώτηση: “Να κάνω το εμβόλιο;”.
Ιδού, λοιπόν:
“1. Μέχρι σήμερα 93 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν παγκοσμίως σε 62 χώρες.
2. Τα εμβόλια της Pfiser και της Moderna έχουν 95% και 94,1% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (δημιουργία επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων) αντίστοιχα.
3. Τα εμβόλια της Astra Zeneca, το Sputnik-v και το Novavax, έχουν 60% (μέχρι σήμερα), 91,4% και 89,3 % αντίστοιχα.
4. Όσον αφορά την ΑΣΦΑΛΕΙΑ (δηλαδή την ύπαρξη ή όχι ανεπιθύμητων ενεργειών), μέχρι τώρα η εμπειρία έδειξε ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή.
5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί είναι ήπιος πόνος ή ερυθρότητα ή και τοπικό οίδημα στο σημείο της ένεσης. Πολύ σπάνια έχουμε αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία, ωμαλγία ή και ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, που υποχωρούν μετά τη 2η ή 3η μέρα.
6. Αναφυλαξία δεν παρατηρήθηκε καμία στις κλινικές μελέτες! [Αναφυλαξία ονομάζουμε τη σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης η οποία εκτός από δερματικό εξάνθημα και κνησμό, περιλαμβάνει βρογχόσπασμο (δύσπνοια) και υπόταση]. Οι πάσχοντες από σοβαρή αλλεργική νόσο πρέπει να λάβουν τη γνώμη του ιατρού που τους παρακολουθεί.
7. Το να έχει κάποιος μια χρόνια νόσο δεν είναι αντένδειξη αλλά αντίθετα αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο επιβάλλεται η χορήγηση του εμβολίου.
8. Με νεότερες οδηγίες ενδείκνυται και στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και είναι εκτεθειμένες στον κορωνοιό λόγω εργασίας. Καλό είναι να προηγηθεί συζήτηση με τον γυναικολόγο τους.
acacf44e fb img 1607752930625Όλα τα παραπάνω αποτελούν την εγγύηση την οποία οι συμπολίτες μας θα πρέπει να εκτιμήσουν και να αγκαλιάσουν τον εμβολιασμό κατά του Covid.
Τέλος, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η εισροή των εμβολίων στη χώρα μας για να επιτευχθεί συντομότερα η κάλυψη του πληθυσμού. Όπως, και να ληφθεί άμεσα η απόφαση των αρμοδίων για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας”.
Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους για εμβολιασμού κλαι μέσω του φαρμακοποιού τους, καθώς τα φαρμακεία είναι Κέντρα Ενημέρωσης & Συμβουλευτικής για τον εμβολιασμό.