Οι 8 απαντήσεις του Αλέξανδρου Τσαπέκου στη συχνή ερώτηση: “Να κάνω το εμβόλιο;”

Επαρκής η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και δεδομένη η ασφάλειά του.
FB_IMG_1607752930625
Οκτώ απαντήσεις δίνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρος Τσαπέκος, στη συχνή ερώτηση: “Να κάνω το εμβόλιο;”.
Ιδού, λοιπόν:
“1. Μέχρι σήμερα 93 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν παγκοσμίως σε 62 χώρες.
2. Τα εμβόλια της Pfiser και της Moderna έχουν 95% και 94,1% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (δημιουργία επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων) αντίστοιχα.
3. Τα εμβόλια της Astra Zeneca, το Sputnik-v και το Novavax, έχουν 60% (μέχρι σήμερα), 91,4% και 89,3 % αντίστοιχα.
4. Όσον αφορά την ΑΣΦΑΛΕΙΑ (δηλαδή την ύπαρξη ή όχι ανεπιθύμητων ενεργειών), μέχρι τώρα η εμπειρία έδειξε ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή.
5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί είναι ήπιος πόνος ή ερυθρότητα ή και τοπικό οίδημα στο σημείο της ένεσης. Πολύ σπάνια έχουμε αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία, ωμαλγία ή και ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, που υποχωρούν μετά τη 2η ή 3η μέρα.
6. Αναφυλαξία δεν παρατηρήθηκε καμία στις κλινικές μελέτες! [Αναφυλαξία ονομάζουμε τη σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης η οποία εκτός από δερματικό εξάνθημα και κνησμό, περιλαμβάνει βρογχόσπασμο (δύσπνοια) και υπόταση]. Οι πάσχοντες από σοβαρή αλλεργική νόσο πρέπει να λάβουν τη γνώμη του ιατρού που τους παρακολουθεί.
7. Το να έχει κάποιος μια χρόνια νόσο δεν είναι αντένδειξη αλλά αντίθετα αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο επιβάλλεται η χορήγηση του εμβολίου.
8. Με νεότερες οδηγίες ενδείκνυται και στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και είναι εκτεθειμένες στον κορωνοιό λόγω εργασίας. Καλό είναι να προηγηθεί συζήτηση με τον γυναικολόγο τους.
Οι 8 απαντήσεις του Αλέξανδρου Τσαπέκου στη συχνή ερώτηση: "Να κάνω το εμβόλιο;"Όλα τα παραπάνω αποτελούν την εγγύηση την οποία οι συμπολίτες μας θα πρέπει να εκτιμήσουν και να αγκαλιάσουν τον εμβολιασμό κατά του Covid.
Τέλος, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η εισροή των εμβολίων στη χώρα μας για να επιτευχθεί συντομότερα η κάλυψη του πληθυσμού. Όπως, και να ληφθεί άμεσα η απόφαση των αρμοδίων για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας”.
Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους για εμβολιασμού κλαι μέσω του φαρμακοποιού τους, καθώς τα φαρμακεία είναι Κέντρα Ενημέρωσης & Συμβουλευτικής για τον εμβολιασμό.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood