Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν το μεσημέρι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία θα λάβουν μέρος στην άσκηση «Skyros».
Συγκεκριμένα, τα Rafale, σε συνεργασία με Mirage 2000-5 και F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα διεξάγουν διήμερες κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην ηπειρωτική χώρα.
Τα σενάρια της συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εικονικές αερομαχίες, ασκήσεις προσβολής ή προστασίας ναυτικών μονάδων, καθώς και επιχειρήσεις προσβολής χερσαίων στόχων. Στις επιχειρήσεις θα συμμετέχουν και μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και ειδικές δυνάμεις.
Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων των Rafale, με τους Έλληνες χειριστές να πετούν με Γάλλους συναδέλφους τους. Οι Έλληνες χειριστές δεν προβλέπεται να πετάξουν με Rafale, εντούτοις θεωρείται ότι θα είναι μία καλή ευκαιρία να αρχίζουν να συνηθίζουν και να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του νέου μαχητικού. Προσεχώς, Έλληνες πιλότοι και μηχανικοί θα ταξιδέψουν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν από τους Γάλλους συναδέλφους τους.
Η γαλλική αποστολή αποτελείται από δεκάδες στελέχη της Armee de L’ Air που μεταφέρονται με μεταγωγικό αεροσκάφος A400, ενώ η τετράδα των Rafale συνοδεύεται και από ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135 καθώς αναμένεται να γίνει και εναέριος ανεφοδιασμός των γαλλικών μαχητικών.
Αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν οι επιτελείς και ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είναι πως τα Rafale μπορούν να λειτουργήσουν μαζί με τα υπόλοιπα μαχητικά της χώρας μας και να αξιοποιήσουν πλήρως τις μεγάλες δυνατότητές τους. Δυνατότητες που τους δίνουν τόσο τα προηγμένα τους ηλεκτρονικά-ραντάρ Aesa και το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra, αλλά και τα όπλα που διαθέτουν, δηλαδή οι φονικοί Meteor, οι πύραυλοι Α/Α Mica, οι EXOCET, και φυσικά οι στρατηγικοί SCALP.
Τα εν λόγω Rafale δεν αποτελούν προπομπό των 18 μαχητικών που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Γαλλία, αλλά για αεροσκάφη της Armée de l’Air από το Μάλι. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 και με ρυθμό ενός ανά μήνα.
Εξάλλου, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, βρέθηκε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper και τη συντήρηση των μεταγωγικών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πιλότοι συνεκπαιδεύονται και συνεργάζονται στον αέρα με τα γαλλικά Rafale. Το περασμένο φθινόπωρο Έλληνες πιλότοι όπως και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, είχαν μεταβεί στη Γαλλία, στη βάση Μοντ ντε Μαρσάν, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης “Volfa 2020” και είχαν γνωρίσει από κοντά τα γαλλικά μαχητικά. Mάλιστα τότε ο αρχηγός ΓΕΑ είχε πετάξει με Rafale προκειμένου να διαμορφώσει προσωπική άποψη και εμπειρία για το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας. Είχε περάσει από «ακτινογραφία» τα μαχητικά Rafale και είχε διαπιστώσει στην πράξη τις τεράστιες δυνατότητές τους. Είχε συμμετάσχει και σε ολοκληρωμένο σενάριο άσκησης με ζεύγος μαχητικών Rafale που περιλάμβανε dogfight (αερομαχία), αερομαχία ενός εναντίον ενός, αλλά και χαμηλή πτήση για προσβολή στόχου στο έδαφος. Ιδιαίτερη εντύπωση του είχαν κάνει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα οπλικά συστήματα του αεροσκάφους.