Κουτοπονηριές δημάρχου Ορεστιάδας για το ΚΥΤ Φυλακίου

Τι ήθελε να πετύχει άραγε ο Βασίλης Μαυρίδης συνομιλώντας εν κρυπτώ επί τρεις μήνες με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Είναι γνωστό μέσα από τη ζωή, πως όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, ψάχνουν…λεκέδες στων άλλων.

Το αυτό φαίνεται πως συμβαίνει με τον δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος τις τελευταίες ώρες και μετά τη χθεσινή τηλεσυνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις εν όψει της πρόθεσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών-προσφύγων στο Φυλάκιο Έβρου, επιτίθεται μαινόμενος κατά του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστου Μέτιου.

Ο κ. Μέτιος χθες αποκάλυψε οτι κατά την τηλεδιάσκεψη που με πρωτοβουλία του κ. Μαυρίδη είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα στις 4 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή του ιδίου, των υπόλοιπων δημάρχων, των βουλευτών, και των μητροπολιτών του Έβρου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας παραδέχτηκε πως συζητούσε για το θέμα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, από τον…περασμένο Σεπτέμβρη! Και μόνο όταν δημοσιεύθηκε η Προκήρυξη για τη διαγωνιστική διαδικασία και το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, έθεσε το θέμα στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη, όπου χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης επεσήμανε: “Υπήρξαν περίοδοι που στον Έβρο είχαμε πολλές λαθραίες εισροές μεταναστών. Σ’ αυτή την περίπτωση τι κάνουμε; Τους αφήνουμε να περιφέρονται; Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να λυθεί. Να συλλαμβάνονται και να μένουν μέσα (σ.σ. στο ΚΥΤ) μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, και μετά είτε κάποιοι θα λάβουν άσυλο είτε θα επαναπατριστούν. Αν τώρα εκεί αυξηθεί και λίγο (σ.σ. η δυναμικότητα της δομής), δεν θα είχα αντίρρηση. Αλλά όχι 1.500 θέσεις“.

Κατά τη χθεσινή τηλεσυνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης ανέφερε: “Ήταν αρχές του έτους όταν συμμετείχα στην πρώτη σύσκεψη που έγινε – τηλεδιάσκεψη – με πρωτοβουλία του δημάρχου Ορεστιάδας του κ. Μαυρίδη, παρουσία των τεσσάρων βουλευτών, των δύο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, των δημάρχων, και όπου και εκεί ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα. Είχε ήδη ξεκινήσει ο θόρυβος μάλιστα λόγω της γνωστής προκήρυξης της διαγωνιστικής αυτής διαδικασίας. Ο κ. Μαυρίδης μας ενημέρωσε ότι ξεκίνησε η συζήτησή του – ακριβώς αυτά που μας είπε θα σας μεταφέρω έτσι πολύ σύντομα – με τον κ. Μηταράκη από τον Σεπτέμβριο, και έκανε την πρώτη σύσκεψη για το θέμα αρχές Δεκεμβρίου. Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά, έθεσα τον προβληματισμό και εκεί, τι ήθελε να πετύχει ο άνθρωπος αυτός; Συζητούσε τέσσερις μήνες και μετά ζήτησε να βρεθούμε για να αποτρέψουμε μια κατάσταση; Εγώ ενημερώθηκα τότε, λίγες ημέρες νωρίτερα είχα μάθει τι γίνεται, δεν είχα μιλήσει καθόλου ούτε μου τηλεφώνησε ο Υπουργός. Ζήτησα εξηγήσεις (σ.σ. εννοεί από την Κυβέρνηση) και διατύπωσα μία ξεκάθαρη άποψη όπως έχουμε εκφράσει και στο παρελθόν: είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε επέκταση. Εντάξει, σε μία αναβάθμιση του χώρου όλοι μας  είχαμε συμφωνήσει, αλλά όχι μέσω της αναβάθμισης…επέκταση. Ούτε είμαστε σύμφωνοι να κατασκευαστεί οποιαδήποτε νέα δομή στη Θράκη. Εξαίρεσα την Ανατολική Μακεδονία γιατί υπάρχουν δύο ανοιχτές δομές, όμως στη Θράκη λόγω των πιο ευαίσθητων χαρακτηριστικών, είναι πάγια θέση μας να εξαιρεθούν οι νέες κλειστές ή ανοιχτές δομές στην περιοχή”.

Κουτοπονηριές δημάρχου Ορεστιάδας για το ΚΥΤ ΦυλακίουΟ κ. Μέτιος τόνισε πως η θέση του παραμένει ίδια και ξεκάθαρη κατά της δημιουργίας νέας δομής ή της επέκτασης της υφιστάμενης, και ζήτησε από το Σώμα επαναδιατύπωση της συλλογικής θέσης “για να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε” όπως επεσήμανε, εκτιμώντας πως: “Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε σίγουρα κάποια πράγματα, αλλά ούτως ή άλλως κάποιος χρόνος έχει χαθεί. Μας ενδιαφέρει το τώρα”.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, που προφανώς ειδοποιήθηκε από κάποιους παριστάμενους περιφερειακούς συμβούλους για την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη και συνδέθηκε με την τηλεδιάσκεψη ζητώντας να απαντήσει, επιβεβαίωσε τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη στο “όχι” στη νέα δομή που διατυπώθηκε στη σύσκεψη της 4ης Ιανουαρίου, ωστόσο έκανε λόγο για “εσκεμμένη κατασυκοφάντησή του” από τον Περιφερειάρχη. Συγκεκριμένα, είπε: “Επιτρέψτε μου όμως πέρα από την προσωπική μου κατασυκοφάντηση την εσκεμμένη που έγινε, και θλίβομαι που το λέω μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, γιατί δυστυχώς κύριε Περιφερειάρχα χρησιμοποιήσατε ψευδώς, λόγια που δεν έχω πει εγώ μέσα στην περιβόητη σύσκεψη της 4ης Ιανουαρίου, ποτέ δεν είπα ότι από αρχές Σεπτεμβρίου συνομιλώ (σ.σ. με τον κ. Μηταράκη), το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ζητάει επέκταση των δομών του ΚΥΤ και της δυναμικής έως 1.500 άτομα, κι εδώ έγκειται η μεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Το Υπουργείο μετατρέπει τη δομή από αμιγώς κλειστή σε «κλειστή/ελεγχόμενη» κάτι που σημαίνει πως από την 25η μέρα όποιος δεν έχει διεκπεραιώσει το αίτημά του θα μπορεί να μπαινοβγαίνει. Κι αυτό είναι μία από τις παγίδες. Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας ήταν πάντοτε η βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης. Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν τη μη αναγκαιότητα οποιασδήποτε επέκτασης ή νέας δομής. Είναι τεράστια θεσμικά ατοπήματα να κατηγορεί ένας περιφερειάρχης ότι για την εφαρμογή μίας κυβερνητικής απόφασης ευθύνεται ένας αυτοδιοικητικός. Έχουμε κατρακύλα. Θέλοντας να καλύψει κάποιες πιθανές δυσάρεστες επιλογές μίας κυβέρνησης, μεταθέτει τις ευθύνες, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, στην αυτοδιοίκηση”.

Ο Περιφερειάρχης ανταπαντώντας, και εν όψει του Ψηφίσματος που στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το συλλογικό όργανο κατά πλειοψηφία, σημείωσε: “Επειδή άκουσα κάποιους συναδέλφους να επιμένουν για χρησιμοποίηση συγκεκριμένων λέξεων στο Ψήφισμα, θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν δεχόμαστε, ούτε την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, ούτε νέα δομή στη Θράκη. Θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί και πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε να αποτρέψουμε το σχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης. Αν όμως δεν συμβεί αυτό, τότε υπεύθυνος θα είναι ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης για τους χειρισμούς που έκανε το προηγούμενο διάστημα”

Κουτοπονηριές δημάρχου Ορεστιάδας για το ΚΥΤ ΦυλακίουΜετά το πέρας της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Μαυρίδης επιδόθηκε σε μπαράζ συνεντεύξεων εγκαλώντας τον κ. Μέτιο, ο οποίος σχολιάζοντας το γεγονός, υπογραμμίζει: “Ο κ. Μαυρίδης συνεχίζει να χειρίζεται το σοβαρό αυτό ζήτημα με φτηνές κουτοπονηριές. Αυτό έκανε άλλωστε από την αρχή και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ας δώσει στη δημοσιότητα όλη την τηλεδιάσκεψη καθώς και την τελική θέση που πήραμε όλοι με το ψήφισμα που εγκρίναμε. Ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, ότι ομόφωνα αποφασίσαμε όλοι μαζί την κατηγορηματική μας θέση για ΟΧΙ στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου και ΟΧΙ στη δημιουργία νέας δομής στον Έβρο και την Θράκη. Τα υπόλοιπα είναι φτηνές κουτοπονηριές επαναλαμβάνω, που τον εκθέτουν ακόμα περισσότερο”.

Το Ψήφισμα του χθεσινού περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ

«Μετά από διεξοδική συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική θέση του:

  1. Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
  2. Να ανακληθεί άμεσα η από 29.12.2020 πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που φέρει τον τίτλο “Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου».
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood