Κώδωνα κινδύνου κρούει και σήμερα ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς αφενός εισερχόμαστε σε φάση αυξητικής πορείας των κρουσμάτων, η οποία ήταν μεν αναμενόμενη, ωστόσο κινείται σε πιο “τσιμπημένα” επίπεδα όπως επεσήμανε, ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει εκτεταμένη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του Covid-19, κάτι θα φανεί αν συμβεί, περί τα μέσα Φεβρουαρίου.
Τούτων δοθέντων, και σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, αλλά και με τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς με το υπάρχον καθεστώς, το προγνωστικό μοντέλο που έχει αναπτύξει ο Καθηγητής, δείχνει οτι τον Μάρτιο τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 1.600 ημερησίως.
Κατά τη γνώμη του η μη επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για όλο τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.
Στην περίπτωση που τελικώς αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει τη διενέργεια πολύ μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Χαρακτηριστικά ο Καθηγητής του ΑΠΘ υπογράμμισε την ανάγκη να κερδηθεί χρόνος με το μη άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων ώστε στο μεσοδιάστημα να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιασμοί.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστημονικές εκτιμήσεις του μοντέλου του κ. Σαρηγιάννη, έχουν έως σήμερα επαληθευτεί (θυμηθείτε χαρακτηριστικά εδώ και εδώ).