• Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

  • Έχει κερδίσει πενήντα τρεις υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  • Από το 2009 είναι ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιάννης Κτιστάκις, εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, νέος Έλληνας Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο Γιάννης Κτιστάκις, που είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και μέλος του Τομέα Διεθνών Σπουδών του ιδρύματος, γίνεται το τρίτο μέλος του Τομέα που εκλέγεται δικαστής σε ένα τόσο σημαντικό διεθνές δικαστήριο, μετά τον αείμνηστο Κρατερό Ιωάννου (Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) και τον Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο (Γενικό Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Τα συγχαρητήριά της απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Θερμά συγχαρητήρια στον Καθηγητή της Νομικής Ιωάννη Κτιστάκι για την εκλογή του ως Δικαστή για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Του εύχομαι καλή θητεία”.
5380f6e4 giannis ktistakis dpth 1“Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών της Νομικής είναι το πιο ισχυρό brand του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης! Συγχαρητήρια στον συνάδελφο Γιάννη Κτιστάκι για την εκλογή του. Τήνελλα, καλλίνικε! Το ΔΠΘ είναι υπερήφανο”, σχολίασε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου.
“Η εκλογή του μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια. Η απουσία του για τα επόμενα εννέα χρόνια θα είναι δυσαναπλήρωτη για τις διεθνείς σπουδές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, αλλά χαλάλι…”, δήλωσε ο συνάδελφός του, Καθηγητής Μιχαήλ Χρυσομάλλης.

Ποιος είναι

O Γιάννης Κτιστάκις ειδικεύεται στη διεθνή προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Αθήνα, ιδρυτικός νόμος 2.667/1998) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία (Βιέννη, Ευρωπαϊκή Ένωση). Έχει συγγράψει τέσσερις μονογραφίες, έχει επιμεληθεί πέντε συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα και σχόλια νομολογίας. Δικηγορεί στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχει κερδίσει πενήντα τρεις υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο). Από το 2009 είναι ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  • Η εκλογή του κ. Γιάννη Κτιστάκι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμά τη Νομική Σχολή Κομοτηνής και αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του υψηλότατου ακαδημαϊκού επιπέδου της. Θερμά συγχαρητήρια και από το inkomotini.news