“Οι δράσεις της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία, και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς το πρόβλημα, γιατί τα ειδικά χαρακτηριστικά του κλάδου καθιστούν άμεση την ανάγκη για φορέα ειδικά για τον αθλητισμό, με μόνιμη ισχύ και παρουσία σε όλα τα κράτη μέλη”, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή “αν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο θεσμικό κενό δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό Φορέα/Μηχανισμό Πρόληψης, Παρακολούθησης και Παρέμβασης, ειδικά για τον Αθλητισμό ή να λάβει άλλα συναφή μέτρα;”.
Αναλυτικά η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
“Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000387/2021 προς την Επιτροπή. Άρθρο 138 του Κανονισμού. Alexis Georgoulis (The Left).
Θέμα: Περί δημιουργίας Ευρωπαϊκού Φορέα/Μηχανισμού Πρόληψης, Παρακολούθησης και Παρέμβασης για τον Αθλητισμό.
Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται όλο και περισσότερα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας, κακοποίησης, βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης έως και ασέλγειας στον χώρο του αθλητισμού.
Σύμφωνα με μελέτες, ποσοστό 40-50% των αθλητών και αθλητριών έχουν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση και 2-8% σεξουαλική παρενόχληση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης παρέμβασης εστιασμένα και εξειδικευμένα για τον κλάδο.
Τα θύματα, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας ή ακόμα και ανήλικα, δεν προχωρούν άμεσα ή και ποτέ σε ανάλογες καταγγελίες, κυρίως επειδή φοβούνται ότι η όποια καταγγελία θα στραφεί σε βάρος τους.
Οι δράσεις της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς το πρόβλημα, γιατί τα ειδικά χαρακτηριστικά του κλάδου καθιστούν άμεση την ανάγκη για φορέα ειδικά για τον αθλητισμό, με μόνιμη ισχύ και παρουσία σε όλα τα κράτη μέλη, όπου να μπορούν τα θύματα κακοποίησης να απευθύνονται και να λαμβάνουν εξειδικευμένη, άμεση, θεσμική, αντικειμενική, ανεξάρτητη και απτή στήριξη. Στο παρελθόν έχουν χρηματοδοτηθεί από την Επιτροπή προγράμματα για την διερεύνηση και ανάδειξη του προβλήματος, ωστόσο η ισχύς τους έχει πλέον παρέλθει ή έχουν παρουσία μόνο σε περιορισμένο αριθμό κρατών μελών.
Σκοπεύει η Επιτροπή να ανταποκριθεί στο θεσμικό κενό δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό Φορέα/Μηχανισμό Πρόληψης, Παρακολούθησης και Παρέμβασης ειδικά για τον Αθλητισμό ή να λάβει άλλα συναφή μέτρα;”.