Παρέμβαση Χαρίτου στη Βουλή για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών

Παρέμβαση Χαρίτου στη Βουλή για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών.
Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ (5)

Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του σε τέσσερις συναρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τις πλημμύρες της 12ης Ιανουαρίου στη Ροδόπη ζητά να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Ροδόπης.

Με ερώτηση που συνυπογράφουν 19 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από τους Υπουργούς να ενεργοποιηθούν και για τη Ροδόπη οι ρυθμίσεις που ίσχυσαν για τις καταστροφές του «Ιανού» στην Καρδίτσα, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες δικαιούχοι.

Καλεί το υπουργείο Υποδομών να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελεγχθούν κοίτες ποταμών, αναχώματα, γέφυρες, ιρλανδικές διαβάσεις, κ.ά., ώστε να μην υπάρξουν πρόσθετα προβλήματα από τυχόν ατυχήματα.

Τέλος καλεί την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των επιφανειακών υδάτων με έργα υποδομών ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Ροδόπη.

Το κείμενο της ερώτησης:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους υπουργούς

-Υποδομών και Μεταφορών

-Εσωτερικών

-Οικονομικών

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Επείγει η αποζημίωση των πλημμυροπαθών, η αποκατάσταση των καταστροφών και η εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στην ΠΕ Ροδόπης

Η μεγάλης έντασης βροχόπτωση που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης την 12η Ιανουαρίου 2021 είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ποταμοί, ιδιαίτερα ο Λίσσος ποταμός, να σπάσουν αναχώματα και να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες στους οικισμούς Μαυρομάτι του Δήμου Κομοτηνής, Λοφάριο, Τσιφλικάκι, Αρίσβη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και Λύκειο, Μ. Πιστό, Πάσσος, Βραγιά, Δειλινά, Άγρα, Νεύρα και Άρατος του Δήμου Αρριανών, να κινδυνέψουν ανθρώπινες, να καταστραφούν περιουσίες, επαγγελματικές στέγες και υποδομές και να πληγεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

H απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους Δήμους και οικισμούς όφειλε να συνοδεύεται από την ενεργοποίηση των συναρμόδιων Υπουργείων, την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, για να αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που ανέκυψε, ενεργοποίηση που έχει καθυστερήσει σημαντικά προκαλώντας ανησυχία στους πληγέντες και στην περιοχή.

Η επόμενη μέρα έδειξε το μέγεθος της καταστροφής και έγιναν φανερές οι εκτεταμένες ζημιές που άφησε πίσω της η πλημμύρα σε κατοικίες, οικοσυσκευές, επαγγελματικές στέγες, αυτοκίνητα, μηχανήματα, υποδομές της περιοχής, όπως δρόμοι, ιρλανδικές διαβάσεις που υποχώρησαν, γέφυρες που δοκιμάστηκε η αντοχή τους, αντλιοστάσια και δίκτυα ύδρευσης που τέθηκαν εκτός λειτουργίας κ.α. Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι ζημιές και σε αγροτικές εκτάσεις και ζωικό κεφάλαιο. Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι οι πλημμύρισαν περίπου 45.000 στρέμματα, με τις ζημιές στη χειμερινή καλλιέργεια σιτηρών να ξεπερνούν τα 8.000 στρέμματα και ακολουθούν η μηδική καλλιέργεια και τα κηπευτικά. Στις πλημμύρες πνίγηκαν περίπου 1.500 ζώα κυρίως αιγοπρόβατα και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων.

Οι καταστροφικές πλημμύρες της 12ης Ιανουαρίου που έπληξαν το ανατολικό τμήμα του νομού, όπως και οι πλημμύρες που έπληξαν λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου το δυτικό τμήμα, κυρίως τον Ίασμο, αποδεικνύουν ότι η Ροδόπη είναι ανοχύρωτη απέναντι στα ακραία καιρικά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και τα υπάρχοντα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δε μπορούν να την προστατέψουν.

Η Ροδόπη μετράει ακόμη τις πληγές της από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες που βρέθηκαν στον δρόμο. Να καταγραφούν το ταχύτερο δυνατόν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, περιουσίες, μηχανήματα, αυτοκίνητα κ.α. Να καταγραφούν άμεσα από τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ οι ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής που είναι μεγάλες. Να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές. Επείγει η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες. Να επανελεγχθούν οι γέφυρες, οι ιρλανδικές διαβάσεις και τα αναχώματα σε ποταμούς και ρέματα, να εξεταστεί ποια είναι η κατάσταση σήμερα στις κοίτες ποταμών και αν απαιτείται η διευθέτησή τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:

1)Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατό το έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους πληγέντες;

2)Σε τι ενέργειες θα προβείτε για να ενισχυθούν οι Δήμοι και η Περιφέρεια για την καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, οικοσκευές, αυτοκίνητα, μηχανήματα και την έγκαιρη αποζημίωσή τους;

3)Σε τι ενέργειες θα προβείτε για να προχωρήσει τάχιστα η καταγραφή των καταστροφών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και για να ενεργοποιήσετε ρυθμίσεις ανάλογες με τις καταστροφές του «Ιανού» στην Καρδίτσα ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι;

4)Είναι στις προθέσεις σας να ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες του υπουργείου για να συμβάλλουν ώστε να εξεταστούν και να ελεγχθούν κοίτες ποταμών, αναχώματα, γέφυρες, ιρλανδικές διαβάσεις κα;

4)Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση των επιφανειακών υδάτων με έργα υποδομών ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Ροδόπη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood