Περισσότερα από 20 νέα κρούσματα του “βρετανικού” μεταλλαγμένου στελέχους του Covid-19, βρέθηκαν στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των μολύνσεων αυτού του τύπου σε τουλάχιστον 47, όπως μετέδωσε προ ολίγου ο τηλεοπτικός σταθμός Open.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού μεταδίδεται κατά 70% ταχύτερα, ενώ χαρακτηρίζεται ως κατά 30% πιο θανατηφόρο.

Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη, αναφέροντας εμφατικά οτι αν το εν λόγω μεταλλαγμένο στέλεχος διασπαρεί στην κοινότητα θα είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Εξάλλου έκτακτη σύσκεψη για το θέμα υπό τον Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκας Μαγιορκίνη, πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης, με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που θα παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού.