“200 χρόνια από το 1821”, είναι ο τίτλος του 3ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού (του σχολικού έτους 2020-2021), που συνδιοργανώνουν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων εν όψει της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821.
“Προσωπικότητες της μετεπαναστατικής περιόδου”, είναι το θέμα του διαγωνισμού, και αφορά: στον π. Κωνσταντίνο Οικονόμο τον εξ Οικονόμων (1780-1857), στην Ευανθία Καΐρη (1799-1866), στον Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831) και στον Κωνσταντίνο Κανάρη (1793-1877).
Αντικείμενο του διαγωνισμού, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και της Γ΄ Γυμνασίου, είναι η δημιουργία ταινιών μικρού μήκους διάρκειας έως έξι λεπτών, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου (ημέρα Παρασκευή) και ώρα 23:59.
Στις πέντε συμμετοχές που θα διακριθούν, θα απονεμηθούν Έπαινοι, και αν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτική εκδρομή στο Πήλιο τον Μάιο. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα λάβουν τάμπλετ ως έπαθλα.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τις δημιουργίες τους καλούνται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο των
προσωπικοτήτων στις οποίες εστιάζει ο διαγωνισμός.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, θα εξοικειωθούν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα, και θα γίνουν οι ίδιοι/ίδιες, ερευνητές/τριες του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και μελέτη ιστορικών πηγών, καθώς θα έχουν την ευκαιρία με τη στήριξη των επιβλεπόντων εκπαιδευτικών:
- να ανατρέξουν σε πηγές και να ερευνήσουν ιστορικά αρχεία.
- να αναζητήσουν και να συλλέξουν μαρτυρίες της εποχής.
- να μελετήσουν και να γνωρίσουν μέσω της έρευνας την ιστορική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης.
- να κατανοήσουν, να αναλογιστούν και να διακρίνουν τις διαστάσεις της ιστορικής περιόδου.
- να αναγνωρίσουν την ατομική ευθύνη των μελών μιας κοινωνίας.
- να συνειδητοποιήσουν τους παράγοντες διατήρησης της ταυτότητας των Ελλήνων
Πηγές
Οι μαθητές/τριες μπορούν ενδεικτικά να αντλήσουν ιδέες, πληροφορίες και υλικό, από:
- το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: http://photodentro.edu.gr/lor
- το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ: http://archive.ert.gr
- την Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/identity/identity.htm
Δείτε ΕΔΩ λεπτομερώς όλες τις πληροφορίες.