Συνολική καταγραφή των σπιτιών και των αποθηκών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο χωριό Μαυρομάτι Κομοτηνής εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινόμενων της 12ης Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το κλιμάκιο συνόδευε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης ενώ στο χωριό βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ισμαήλ Λεβέντ.

e74e6c20 dsc01285Τα στελέχη του Υπουργείου διαπίστωσαν τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν αρκετά σπίτια του χωριού και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, αναγνώρισαν παράλληλα τη διαρκή παρουσία του Δήμου Κομοτηνής στο πλευρό των πληγέντων, τόσο για την αρωγή στον καθαρισμό του οικισμού με την απομάκρυνση των μπαζών, όσο και με την πρόθεση να παρέμβει στο μέτρο που του αναλογεί στην προστασία του χωριού από παρόμοια φαινόμενα.

9985f0d5 dsc01279Οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν προς το παρόν στα σπίτια τους και να διαμορφώσουν την επόμενη μέρα, φιλοξενούνται στον Μορφωτικό Όμιλο Νέου Σιδηροχωρίου και λαμβάνουν καθημερινά γεύματα από στελέχη Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, ενώ τους έχουν παρασχεθεί από την πρώτη στιγμή ρούχα και φάρμακα.

7ec33525 dsc01292Το κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών πραγματοποίησε την καταγραφή και θα εισηγηθεί στο Υπουργείο την περιοχή που πρέπει να οριοθετηθεί. Τα πιστωτικά μέτρα που θα ληφθούν αποφασίζονται από το Υπουργείο και οι αποζημιώσεις των κατοίκων είναι κυβερνητική απόφαση, όπως εξήγησαν τα στελέχη.  

1414cc11 dsc01293Η Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής που επίσης πραγματοποίησε την καταγραφή των ζημιών συγκέντρωσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά από όλους τους πληγέντες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών έκθεση από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής όπου θα αναφέρεται το αναλυτικό ποσό αποζημίωσης που αναλογεί σε κάθε οικογένεια και το συνολικό ποσό που αιτείται ο Δήμος για την αποζημίωση των κατοίκων.  

2ad0a2a9 dsc01300Ο Δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης σημείωσε ότι “την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου το θέμα χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες στο Μαυρομάτι για να δρομολογήσουν την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στα νοικοκυριά τους”.  

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και τους Βουλευτές του Νομού Ροδόπης για το ενδιαφέρον που επέδειξαν για τα προβλήματα της περιοχής.

652bd953 dsc01271Ο κ. Γκαράνης δήλωσε πως με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους πληγέντες και θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα δρομολογηθεί ταχύτερα η καταβολή των αποζημιώσεων καθώς κατόπιν αιτήματος του Δήμου η Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. «Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος με τις υπηρεσίες του συμβάλλει στην επιστροφή των κατοίκων στην καθημερινότητά τους. Τα συνεργεία του Δήμου πραγματοποιούν τον καθαρισμό του χωριού και με το έκτακτο επίδομα που θα δώσουμε θα μπορέσουν οι ίδιοι να προχωρήσουν σε αποκαταστάσεις», τόνισε ο  Δήμαρχος και υπενθύμισε ότι τα αναχώματα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας η οποία πραγματοποίησε μικρές εργασίες αλλά χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή τους. «Ως Δήμος Κομοτηνής θα φροντίσουμε τον άμεσο καθαρισμό του καναλιού που βρίσκεται μπροστά στον οικισμό και θα προχωρήσουμε σε μια μικρή αντιπλημμυρική παρέμβαση γιατί ο όγκος του νερού που έρχεται από το ποτάμι είναι πολύ μεγάλος. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια θα αποκαταστήσει τις βλάβες στο ανάχωμα το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.