Επίσημη σύσταση υπέρ της χρήσης χειρουργικών μασκών και όχι υφασμάτινων, απηύθυναν οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία. Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, υποστήριξε ότι οι υφασμάτινες, και κυρίως οι χειροποίητες, μάσκες, παρέχουν μειωμένη προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού Covid-19 – της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ειδικά το βρετανικό στέλεχος, αναμένεται να εξαπλωθεί ραγδαία στη γαλλική επικράτεια τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τους επικεφαλής γαλλικών νοσοκομείων, οδηγώντας πιθανώς σε ένα τρίτο εθνικό lockdown.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, μόνο τρεις τύποι μάσκας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους, και συγκεκριμένα οι χειρουργικές μάσκες, οι μάσκες ειδικού τύπου «FFP2», και οι βιομηχανικές μάσκες προσώπου, καθώς αυτές, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο RTL, παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία.

Γράφημα του AFP για την προστασία που παρέχουν οι μάσκες – Συνιστά κάτω από την υφασμάτινη μάσκα να φοριέται και χειρουργική 

grafima11
980b3dac masksΉδη στη Γαλλία έχει τεθεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα, ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων.

Στη Γαλλία, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του Covid-19 αγγίζει τους 72.000 νεκρούς, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά χθες το όριο των 20.000.