Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια, εν όψει του εντοπισμού και στην Ελλάδα, 26 κρουσμάτων του “βρετανικού” μεταλλαγμένου στελέχους του Covid-19, ξεκινά αυτή την ώρα (13:30).

Στη σύσκεψη, που θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης, με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που θα παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού, θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν σε κάθε τόνο πως μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι βασανιστικά αργή, και προειδοποιούν πως δεν θέλει πολύ να έρθει και τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας.

Εξάλλου, μπορεί το εμβόλιο να καλύπτει και τις μεταλλάξεις του ιού, ωστόσο το μεταλλαγμένο στέλεχος χαρακτηρίζεται ως «άγνωστος Χ» ο οποίος στην Ελλάδα δεν έχει – ακόμη τουλάχιστον – μπει στην εξίσωση.