“Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας συμφωνεί ουσιαστικά με τη θέση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημα Ξυλαγανής. Υιοθετεί τους ισχυρισμούς της Τράπεζας για «δείκτες, δεδομένα και παραμέτρους», που έλαβε υπ’ όψη της για το κλείσιμο του υποκαταστήματος, χωρίς ποτέ η ίδια να διευκρινίζει ποια είναι αυτά”.

Αυτό τονίζει ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Σταϊκούρα στην Ερώτηση που του είχε καταθέσει για την ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή.

“Ο υπουργός ας μην προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του εμφανιζόμενος ως δήθεν αναρμόδιος. Όφειλε να αξιοποιήσει την ισχυρή θέση που κατέχει το Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ισχυρή ένεση ρευστότητας που της έδωσε, αντί να ταυτιστεί με αυτήν αγνοώντας τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον”, συμπληρώνει με έμφαση ο κ. Χαρίτου.

11979ceb charitoy staikoyras peiraiosΗ απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:

“Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. 1552/9.11.2020 Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Χαρίτου, σας γνωρίζουμε ότι: Tο θέμα που θίγεται δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, η οποία δεν εμπλέκεται στις επιχειρηματικές αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Επί των θεμάτων που τίθενται, σημειώνουμε ότι τα ζητήματα ίδρυσης και λειτουργίας των τραπεζικών υποκαταστημάτων, άπτονται της επιχειρηματικής πολιτικής των τραπεζών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα δίκτυα καταστημάτων διαμορφώνονται μετά από εκτίμηση και στάθμιση σειράς παραμέτρων σε σχέση με υφιστάμενα δεδομένα. Ταυτόχρονα, όλες οι συστημικές τράπεζες, επενδύουν στον διαρκή εκσυγχρονισμό και στη αναβάθμιση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, μέσω διαδικτύου και μέσω τηλεφώνου. Ωστόσο, εξετάζουμε τις κατάλληλες λύσεις ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών για τις ασφαλείς τραπεζικές συναλλαγές τους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Επίσης, στο πλαίσιο αρμοδιότητας παρακολούθησης της λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής απευθύνθηκε προς την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να λάβει την απάντησή της στο συγκεκριμένο θέμα. Η τελευταία μας απέστειλε το υπ’ αριθμ. 18648/6875/8.12.2020 έγγραφο της, το οποίο μπορεί να συνεισφέρει στην πληρότητα της απάντησης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο”.

Η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς:

d857e924 apantisi peiraios gia xylagani page 0001