Χαρίτου: “Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου”

"Η πλειοψηφία τους είναι καπνοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι με ελάχιστα εισοδήματα και επιβάλλεται η οικονομική ενίσχυσή τους".
Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ (7)

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκού και Υγείας Βασίλη Κικίλια, να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους των οικισμών Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών, “ώστε να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον εγκλεισμό και τα περιοριστικά μέτρα λόγω του σκληρού lockdown που επέβαλε η Πολιτεία”.

Ο βουλευτής υπενθυμίζει στους υπουργούς ότι “υπάρχει ανάγκη πρόσβασης των κατοίκων στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και στην ψυχολογική υποστήριξη”, ενώ υπογραμμίζει ότι “η πλειοψηφία τους είναι καπνοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι με ελάχιστα εισοδήματα και επιβάλλεται η οικονομική ενίσχυσή τους”.

Χαρίτου: "Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου"

Το κείμενο της ερώτησης:

“ΘΕΜΑ: Στήριξη των κατοίκων των τεσσάρων οικισμών του Δήμου Αρριανών για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το lockdown και από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στη 1-1-2021 θέσατε με εντολή σας σε lockdown τον οικισμό Στροφή του Δήμου Αρριανών, ενώ στις 5-1-2021 εντάξατε στο ίδιο καθεστώς και τα παρακείμενα χωριά Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους οικισμούς Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο δεν επέτρεπαν τις μετακινήσεις των κατοίκων τους στην  εργασία και στις αγροτικές τους δραστηριότητες, στα καταστήματα, στις σχολικές μονάδες και αλλού. Πράγμα που γιγάντωσε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ημιορεινών αυτών περιοχών, που κατοικούνται κυρίως από κτηνοτρόφους και από καπνοπαραγωγούς. Ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί ζουν χωρίς εισοδήματα, αφού οι αγοραπωλησίες των καπνών τους δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ όσες είχαν προγραμματιστεί  για τις ημέρες του lock-down αναβλήθηκαν.

Κατά την περίοδο του lockdown δεν αντιμετωπίστηκαν – με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και σήμερα – βασικά προβλήματα των κατοίκων, όπως είναι η εξασφάλιση της πρόσβασής τους στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και σε δομές ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και η επιδημιολογική παρακολούθηση της περιοχής τους από τον ΕΟΔΥ.

Δυστυχώς κοντά σε όλα αυτά, την ίδια περίοδο του υγειονομικού εγκλεισμού, ήρθαν να προστεθούν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου και οδήγησαν στο να τεθεί ο Δήμος Αρριανών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή καταγράφηκε πλήθος ζημιών σε κατοικίες και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις  αλλά και στο οδικό δίκτυο  όπως και σε   βασικές δημοτικές υποδομές, γεγονός που έπληξε αναπόφευκτα και τα χωριά που βρίσκονταν σε lockdown  όπου συσσωρεύτηκαν επιπλέον πληγές, αφού οι κάτοικοί τους δεν μπορούσαν καν να προσεγγίσουν τις πλημμυρισμένες κτηνοτροφικές και γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Επειδή οι  οικισμοί Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών επλήγησαν βαριά και θρηνούν θύματα από την πανδημία.

Επειδή οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω του ότι σταμάτησε όλη η οικονομική τους δραστηριότητα.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει τους ανθρώπους αυτούς ώστε να ανακουφιστούν από τις επιπτώσεις του lockdown και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί:

1)Είναι στις προθέσεις σας να εξασφαλίσετε  έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους των παραπάνω οικισμών ώστε να ανταπεξέλθουν στα  προβλήματα που τους προέκυψαν;

2)Θα εξασφαλίσετε την πρόσβαση των κατοίκων αυτών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και σε μονάδες ψυχολογικής υποστήριξης  στις μετά  την άρση του lockdown συνθήκες;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood