Σύγκλητος ΔΠΘ: “Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απειλεί τη βιωσιμότητα των Τμημάτων μας”

Ακόμη, η Σύγκλητος του ΔΠΘ εκφράζει την αντίθεσή της με την ύπαρξη εντός του χώρου των πανεπιστημίων, ομάδων ασφάλειας και προστασίας που θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς.
ΔΠΘ 4

Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην υπ. αριθμ. 43/19-1-2021 Έκτακτη Συνεδρίασή της, συζήτησε τις βασικές αρχές του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», και ομόφωνα εκφράζει τις παρακάτω θέσεις:

  1. Η δυσμενής υφιστάμενη κατάσταση την οποία καλούμαστε ως περιφερειακό και πολυεδρικό πανεπιστήμιο να λάβουμε υπ’ όψη στη λειτουργία μας αλλά και στην εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχει ιδιαίτερα επιβαρυνθεί από τα ακόλουθα:

-την άμετρη και χωρίς αξιολόγηση πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ.

-την άκριτη αναγνώριση της «επαγγελματικής ισοδυναμίας» των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων Κολλεγίων.

-την χωρίς κατάλληλο νομικό πλαίσιο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, λειτουργία των Κολλεγίων και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών στη χώρα μας (απουσία πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, αξιολόγησης των διδασκόντων, κριτηρίων εισαγωγής των σπουδαστών, κ.ά.).

2. Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (άρθρα 1-7 του νομοσχεδίου), επιχειρώντας να αντιμετωπίσει πραγματικές και σημαντικές στρεβλώσεις του παρελθόντος, προκαλεί  έντονη ανησυχία στο ΔΠΘ, καθώς η εφαρμογή του απειλεί τη βιωσιμότητα των τμημάτων του ιδρύματος, ενώ  θα πρέπει επιτακτικά να θεσπιστούν  μέτρα και ρυθμίσεις για τον περιορισμό των αρνητικών επιδράσεών του στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Το ΔΠΘ θεωρεί ότι η υποβολή μηχανογραφικού δελτίου σε δύο φάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται σεβαστός από το υπουργείο ο προτεινόμενος αριθμός εισακτέων που θα δηλώνει το κάθε τμήμα, και θα υπάρξει άμεση ρύθμιση των μετεγγραφών και μετακινήσεων. Η Σύγκλητος του ΔΠΘ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ειδική πρόνοια για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Η  κατανομή της χρηματοδότησης πρέπει να διασφαλίζει την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών που απαιτούνται, ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτητών, για τη λειτουργία κάθε ΑΕΙ, διασφαλίζοντας ότι ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών προκύπτει από την αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα σε όλα τα αντίστοιχα τμήματα της επικράτειας.

3. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις θεμάτων φοίτησης και συγκεκριμένα τον καθορισμό ανώτατου ορίου φοίτησης ν+(ν/2) στο άρθρο 25, η Σύγκλητος του ΔΠΘ εκφράζει τις επιφυλάξεις της σχετικά με το αν το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί δόκιμο και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των λιμναζόντων φοιτητών, και θεωρεί ότι μία τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα συνολικότερο πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη βέλτιστη ροή φοίτησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, απαιτείται χρόνος προσαρμογής ώστε να προετοιμαστούν σχετικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

4. Σε σχέση με την Πολιτική Ασφάλειας στα ΑΕΙ και τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η Σύγκλητος θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των δομών φύλαξης των Πανεπιστημίων, υπό την προϋπόθεση αύξησης της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόσθετα, η Σύγκλητος εκφράζει την αντίθεσή της με την ύπαρξη εντός του χώρου των πανεπιστημίων, ομάδων που στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς, με παρουσία-έδρα  εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και αναφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ. Κρίνεται επιβεβλημένη η ειδική εκπαίδευση και κατάρτιση των αστυνομικών  της ΕΛ.ΑΣ., σε περίπτωση που χρειαστεί, έπειτα από πρόσκληση των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του πανεπιστημίου, να επιχειρήσουν στους χώρους του πανεπιστημίου, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν υπ’όψη τους τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα που διέπει τη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας.

5. Τέλος, η Σύγκλητος του ΔΠΘ θεωρεί ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο μέρος Γ΄ του Νομοσχεδίου (Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα), δεν συνάδουν με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ κάποιες από αυτές προβλέπονται ήδη σε Εσωτερικούς Κανονισμούς λειτουργίας Τμημάτων ή ΑΕΙ.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood