Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Η Ελλάδα παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”

Απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας για την ελληνική μειονότητα της Ίμβρου, το τουρκικό ΥΠΕΞ προβαίνει για πολλοστή φορά σε ανιστόρητους ισχυρισμούς περί "πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης", περί "άρνησης της τουρκικής ταυτότητας", και περί "προβλημάτων, ιδίως στις θρησκευτικές ελευθερίες και στην εκπαίδευση".
T2

“Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα το δικό του σπίτι”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας για την ελληνική μειονότητα της Ίμβρου.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: "Η Ελλάδα παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης"“Είναι τραγικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, και συνεχίζει: “Στη χώρα μας έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της Ε.Ε. και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση. Η Ελλάδα παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τα μαντράσα στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο ο όρος “Τούρκος”, αλλά και η λέξη “μειονότητα” δεν είναι ανεκτή στην Ελλάδα. Ενώ η Τουρκία, μετά από τα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών μας άνοιξε σχολεία στην Πρίγκηπο για τέσσερις μαθητές, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη. Η μείωση του αριθμού των σχολείων μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο αποκαλυπτικός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Πριν κάνει τόσο άσχημες δηλώσεις ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα το δικό του σπίτι. Ακολουθώντας τα εποικοδομητικά βήματα που έκανε η χώρα μας προς τις μειονότητες, η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, σε διάλογο με τους συνειδητούς μας”.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: "Η Ελλάδα παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης"Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εκδόθηκε ως απάντηση στα όσα ανέφερε ο Ν. Δένδιας κατά τη διαδικτυακή κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ιμβρίων:

“Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη, δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Έως ότου η γειτονική χώρα αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεων, τις οποίες έχει αναλάβει, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά εργαλεία, προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες και τα ιστορικά δίκαια των Ιμβρίων. Ακόμη ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους. Επίσης, αναφέρθηκε στο Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 27/6/2008, που “καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις που θα επέτρεπαν την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβρίων και Τενεδίων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική ιθαγένεια”. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε συνάμα ότι “ο Σύλλογος Ιμβρίων εδώ και πάρα πολλά χρόνια αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες για να προβάλει τις αδικίες και την καταπίεση που έχει υποστεί διαχρονικά ο ιμβριακός Ελληνισμός από τις τουρκικές Αρχές και “συντηρεί ζωντανή την ξεχωριστή ιστορία των Ιμβρίων”. Υπογράμμισε, δε, οτι “το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την αδιάλειπτη αρωγή του στην προσπάθεια αναζωογόνησης της παρουσίας των Ιμβρίων στην πατρώα γη τους, με την εγκατάσταση εκεί νέων οικογενειών”. “Απώτερος στόχος”, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, “παραμένει η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της ιστορικής παρουσίας του Ιμβριακού Ελληνισμού στο νησί”, ενώ “σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής συνιστά η στελέχωση των εκεί ομογενειακών σχολείων και η εξεύρεση κατάλληλης απασχόλησης των Ιμβρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη διαμονή τους στο νησί”. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος κατάγεται από την Ίμβρο. “Το φωτεινό παράδειγμά του και η διαρκής δραστηριοποίησή του επ’ ωφελεία των ομογενών μας στο νησί, εγγυάται την ευόδωση των προσπαθειών σας”, δήλωσε. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Κύριλλος, θα καταφέρει να συσπειρώσει τον εκεί Ιμβριακό Ελληνισμό”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood