Επανασυστήνεται, μετά το 2008, η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ)/Κ-9 Search and Rescue Unit, με κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών από κατάλληλα εκπαιδευμένους σκύλους στο νευραλγικό κομμάτι της έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων.

Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα κατόπιν σχετικής εντολής του Προέδρου του ΕΕΣ, Dr Αντώνιου Αυγερινού, με την αγορά γερμανικών ποιμενικών αλλά και την εισδοχή σκύλων ιδιοκτησίας εθελοντών του Οργανισμού.

“Ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει ολόκληρος ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι τετράποδοι φίλοι μας συνεχίζουν όλο αυτό το διάστημα να εκπαιδεύονται, να εμβολιάζονται, και να κάνουν τις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις, παραμένοντας έτοιμοι να αναλάβουν δράση όπου υπάρχει ανάγκη”, σημειώνεται από τον ΕΕΣ.

Η εν λόγω εκπαίδευση των σκύλων είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, και ολοκληρώνεται με την απαραίτητη πιστοποίηση, μετά την επιτυχή διεκπεραίωση συγκεκριμένων ασκήσεων.

Το “παρών” δεν θα μπορούσε να μη δώσει και το δραστήριο Τμήμα Εθελοντών Διασωστών Κομοτηνής του ΕΕΣ, που διαθέτει ήδη δύο εκπαιδευμένους γερμανικούς ποιμενικούς – τον Φέλτσερ και τη Νάντια – και εκπαιδεύει άλλους δύο, ιδιοκτησίας μελών του – τον Άξελ και την Ίρις. 

“Σε όσες υπηρεσίες και αν βρίσκονται οι εθελοντές, καθημερινά η εκπαίδευση δεν μπορεί να σταματά, και φυσικά η επανεκκίνηση της Ομάδας Κ-9 ξεκίνησε και μάλιστα δυναμικά”, αναφέρει ο επικεφαλής του Τμήματος Κομοτηνής, Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, που συντονίζει και επιβλέπει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Τμημάτων Κομοτηνής και Ξάνθης.

Δύο από τις ασκήσεις εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Κομοτηνή, ήταν και η ανεύρεση ατόμων σε κατεστραμμένο κτίριο και η αναζήτηση σε ανοιχτό πεδίο.