Ο Δήμος Kομοτηνής με τις υπηρεσίες του στηρίζει τους πληγέντες στον οικισμό Μαυρομάτι, τόσο στην καθημερινότητά τους, με στέγη, τροφή, ρουχισμό, όσο και στην καταγραφή των ζημιών αλλά και την αποκατάσταση του χωριού.
Συνεργεία του Δήμου αποτελούμενα από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας και το Τμήμα Καθαριότητας, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο Μαυρομάτι και παρεμβαίνουν με μηχανήματα, όπως φορτωτής, εκσκαφέας-φορτωτής, μικρός φορτωτής, ανατρεπόμενο φορτηγό και υδροφόρα, προκειμένου να διευκολύνουν την προσβασιμότητα των κατοίκων και την επιστροφή στα σπίτια τους, με ασφάλεια.
5c6ceb67 dsc01130Σήμερα 15 Ιανουαρίου, επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής αποτελούμενη από τις Διευθύνσεις Κοινωνικών Πολιτικών, Τεχνικών Υπηρεσιών και Οικονομικών Υπηρεσιών, με τον συντονισμό του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, κατέγραψε τις ζημιές που προκλήθηκαν στις κατοικίες, σε οικοδομικά στοιχεία και οικοσκευή. Η πρώτη καταγραφή των ονομάτων ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου αλλά δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση στα πλημμυρισμένα σπίτια η οποία επετεύχθη σήμερα.
12251bff voitheia sto spiti mayromatiΣτις 14 Ιανουαρίου κατατέθηκαν 14 αιτήσεις κατοίκων που διεκδικούν αποζημιώσεις. Σήμερα επετεύχθη η συνολική καταγραφή των ζημιών. Η επιτροπή θα συντάξει έκθεση μετά τη συγκέντρωση του συνόλου των δικαιολογητικών. Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών θα αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών τα δικαιολογητικά για να δρομολογηθεί η οικονομική στήριξη των κατοίκων από την ελληνική πολιτεία.
52ce67db dsc01062Ο δρόμος των αποζημιώσεων άνοιξε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου να κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Κοινότητα Νέου Σιδηροχωρίου όπου υπάγεται το Μαυρομάτι, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κομοτηνής.
57bbe4a0 dsc01115Επίσης, από την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας, ο Δήμος Κομοτηνής δρομολόγησε με τις υπηρεσίες του τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες στο Μαυρομάτι από την Οικονομική Επιτροπή.
62cd7cd6 dsc01126Παρόντες στον οικισμό είναι οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι μαζί με τα συνεργεία του Δήμου συνέβαλαν στην προετοιμασία του θερμαινόμενου χώρου φιλοξενίας των κατοίκων στον Μορφωτικό Όμιλο Νέου Σιδηροχωρίου. Εκεί ετοιμάστηκαν 12 κρεβάτια ενώ στις εγκαταστάσεις υπάρχουν κουζίνα και WC. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να επανέλθουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους προσφέρονται σε καθημερινή βάση 48 γεύματα και εμφιαλωμένα νερά. Οι εθελοντές μαζί με τα στελέχη του Δήμου βοηθούν παράλληλα τους πληγέντες να απομακρύνουν έπιπλα και αντικείμενα από τα σπίτια τους.
eab87b1f dsc01164Επίσης, το προσωπικό του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκεται κοντά στους κατοίκους παρέχοντας κουβέρτες, ρουχισμό και φαρμακευτική κάλυψη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, στις 14 Ιανουαρίου εργαζόμενοι του Προγράμματος προχώρησαν στην καταγραφή των αναγκών σε ρουχισμό και φάρμακα τα οποία παρέδωσαν σήμερα στους κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί και η συμβολή των παιδικών σταθμών του Δήμου Κομοτηνής στην προετοιμασία γευμάτων.
f6ec1819 dimarchos mayromati