2.394.371 ευρώ από το ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου κοινωνικών δομών σε Δράμα, Έβρο και Ροδόπη.

Αναλυτικά η χρηματοδότηση κατανέμεται ως εξής:

  • 252.000 ευρώ για την ενίσχυση του Κέντρου Ημέρας «Πολυδεύκης» της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης Ασθενών (ΕΨΥΚΑ) Δράμας, με στόχο την πρόσληψη νέου προσωπικού, ήτοι: ενός ψυχιάτρου, ενός ψυχολόγου, ενός νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, και ενός κοινωνικού λειτουργού. Σκοπός είναι το Κέντρο να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας κατ’ οίκον και να αυξήσει τον αριθμό των θεραπευτικών πράξεων που πραγματοποιεί.
  • 731.171 ευρώ για την αναβάθμιση του παραρτήματος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Αλεξανδρούπολης, δημιουργία νέου παραρτήματος στην Ορεστιάδα και προμήθεια Κινητής Μονάδας. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στο να συμπεριληφθούν υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπείας για την αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών εξαρτήσεων, όπως το διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια, που τα τελευταία χρόνια αφορούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα νέους. Η Κινητή Μονάδα, δε, θα αποτελείται από δύο οχήματα που θα παρεμβαίνουν και θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης σε όλη την έκταση της Περιφέρειας.
  • 806.400 ευρώ για την ενίσχυση του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι» Κομοτηνής, για υπηρεσίες φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση στο Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας «αξίΖΩ» που λειτουργεί ο Σύλλογος στην Κομοτηνή. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, αυτοεξυπηρέτηση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, φυσική αγωγή και αγωγή υγείας.
  • 604.800 ευρώ για την ενίσχυση του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ» Κομοτηνής, προκειμένου το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ του Συλλόγου «Περπατώ» να παρέχει υπηρεσίες σε 21 έφηβους και ενήλικες με κινητική και ψυχοκινητική αναπηρία από τη Ροδόπη για διάστημα τριών ετών. Τα άτομα θα εκπαιδευτούν από εξειδικευμένο προσωπικό στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στην Κομοτηνή προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν αυτόνομα σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς της ζωής.

Ενόψει της εξέλιξης, ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ» στην Κομοτηνή, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου Αλέξανδρο Ταξιλδάρη και τον αντιπρόεδρο Σάκη Νταντανίδη.