«Ολίσθηση από τα βάθρα», η πρώτη εκτίμηση η αιτία της κατάρρευσης.

basaΚατασκευής αρχών της δεκαετίας του ’90 (εγκαινιάστηκε το 1993), είναι η γέφυρα του ποταμού Κομψάτου στον Πολύανθο Ιάσμου που κατέρρευσε τις πρωινές σήμερα, περί τις 06:00 όπως εικάζεται αφού υπάρχουν μαρτυρίες οδηγών που κινήθηκαν επί της γέφυρας γύρω στις 05:30.

Ευτύχημα που δεν κινούνταν κανένα όχημα επί της γέφυρας τη στιγμή της κατάρρευσής της!

Η πολυσύχναστη γέφυρα που ενώνει τους Δήμους Κομοτηνής και Ιάσμου, κόπηκε στο αρχικό ανατολικό τμήμα της, το οποίο και κατέπεσε στην κοίτη του ποταμού. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, όπως και κλιμάκιο του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη ο οποίος έχει συγκαλέσει και έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αύριο το πρωί.

γεφυρα ιασμου 17Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ κ. Κώστα Χουβαρδά, η κατάρρευση οφείλεται σε «ολίσθηση μάλλον, ολίσθηση από τα βάθρα λογικά, και έχασε τη στήριξη».

Η εν λόγω γέφυρα είναι η νεότερη από τις τρεις της περιοχής. Υπάρχει μια ακόμη, περί του 1930, και βεβαίως η παλαιότερη, οθωμανικής αρχιτεκτονικής, που χρονολογείται στα τέλη του 17ου-αρχές 18ου αιώνα.

Το θέμα έχει προκαλέσει ευρεία δημόσια συζήτηση, και οι πολίτες μέσω αναρίθμητων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιώνουν την αναζήτηση και τον καταλογισμό ευθυνών, οι οποίες στον βαθμό που υπάρχουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία παραγράφονται κατά τη συμπλήρωση 25ετίας από την τέλεση των υπαίτιων πράξεων ή παραλείψεων.