Η EFSA ανοίγει τον δρόμο για την κατανάλωση εντόμων στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συνδικάτο Παραγωγών Εντόμων (IPIFF), τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά, ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών.
EakELpKXsAArRnZ

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority/EFSA) έδωσε (χθες) το πράσινο φως για την κατανάλωση τροφών που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου, κάνοντας ένα πρώτο βήμα ώστε οι Βρυξέλλες να επιτρέψουν σε ένα έντομο να “προσγειωθεί” στα πιάτα των Ευρωπαίων.

Η EFSA, κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η γαλλική εταιρεία εκτροφής εντόμων “Agronutris”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων (tenebrio molitor) μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο, «είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης».

Η EFSA ανοίγει τον δρόμο για την κατανάλωση εντόμων στην Ε.Ε.Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο», θα πρέπει όμως να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες αναφορικά με τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) θα υποβάλει στις χώρες-μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους.

«Αυτή η πρώτη εκτίμηση των κινδύνων ενός εντόμου ως νέου τροφίμου, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη έγκριση αυτού του είδους στην Ε.Ε.», σημείωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της υπηρεσίας της EFSA που έκανε τη μελέτη, Ερμόλαος Βερβέρης. «Η εκτίμησή μας είναι ένα αποφασιστικό στάδιο (…) για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των καταναλωτών», πρόσθεσε.

Η EFSA ανοίγει τον δρόμο για την κατανάλωση εντόμων στην Ε.Ε.Η EFSA, που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας, εξετάζει επίσης την περίπτωση των γρύλων και των ακρίδων για να διαπιστώσει αν είναι έντομα κατάλληλα προς κατανάλωση.

Υπολογίζεται ότι περίπου χίλια είδη εντόμων καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Όμως στην Ε.Ε. τα εκτροφεία εντόμων  παράγουν αποκλειστικά ζωοτροφές, κατά κύριο λόγο για τα ψάρια (μερικές χιλιάδες τόνους ετησίως).

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συνδικάτο Παραγωγών Εντόμων (IPIFF), τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά, ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών.

Ο κλάδος ευελπιστεί ότι θα λάβει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.

Πηγή: skai.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood