Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority/EFSA) έδωσε (χθες) το πράσινο φως για την κατανάλωση τροφών που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου, κάνοντας ένα πρώτο βήμα ώστε οι Βρυξέλλες να επιτρέψουν σε ένα έντομο να “προσγειωθεί” στα πιάτα των Ευρωπαίων.

Η EFSA, κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η γαλλική εταιρεία εκτροφής εντόμων “Agronutris”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων (tenebrio molitor) μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο, «είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης».

2a61d5d0 000828729 image 600x315 1Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο», θα πρέπει όμως να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες αναφορικά με τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) θα υποβάλει στις χώρες-μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους.

«Αυτή η πρώτη εκτίμηση των κινδύνων ενός εντόμου ως νέου τροφίμου, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη έγκριση αυτού του είδους στην Ε.Ε.», σημείωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της υπηρεσίας της EFSA που έκανε τη μελέτη, Ερμόλαος Βερβέρης. «Η εκτίμησή μας είναι ένα αποφασιστικό στάδιο (…) για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των καταναλωτών», πρόσθεσε.

24c77b5cΗ EFSA, που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας, εξετάζει επίσης την περίπτωση των γρύλων και των ακρίδων για να διαπιστώσει αν είναι έντομα κατάλληλα προς κατανάλωση.

Υπολογίζεται ότι περίπου χίλια είδη εντόμων καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Όμως στην Ε.Ε. τα εκτροφεία εντόμων  παράγουν αποκλειστικά ζωοτροφές, κατά κύριο λόγο για τα ψάρια (μερικές χιλιάδες τόνους ετησίως).

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συνδικάτο Παραγωγών Εντόμων (IPIFF), τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά, ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών.

Ο κλάδος ευελπιστεί ότι θα λάβει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.

Πηγή: skai.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: inkomotini.news