Αυτοψία Ιλχάν Αχμέτ στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχές

"Καλείται η κυβέρνηση να ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού για να εκπονηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ροδόπη".  
αυτοψία 5

Αυτοψία σε οικισμούς των Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών, και συγκεκριμένα στο Λύκειο, τα Δειλινά, τα Αμάραντα, το Λοφάριο και το Βέλκιο, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις χθεσινές βροχοπτώσεις, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Αχμέτ Ιλχάν.

Αυτοψία Ιλχάν Αχμέτ στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχές“Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες περιοχές υφίστανται τις συνέπειες από την υπερχείλιση υδάτων και έντονων πλημμυρικών φαινομένων, καθώς τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, και με την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και με τη σημερινή, υστερούν κατά μείζονα λόγο στο νομό Ροδόπης”, τόνισε, και υπενθύμισε πως και στα τέλη του 2017 που είχε ξανασυμβεί ανάλογο φαινόμενο εκτεταμένων πλημμυρών, είχε κάνει ερώτηση προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, “για να παραμείνει βέβαια το τοπίο ίδιο και απαράλλακτο με το σημερινό”, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή αμέλησαν εξίσου να κάνουν αυτά που πρέπει  για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ροδόπης”.

Αυτοψία Ιλχάν Αχμέτ στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχέςΚατά την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές ο Ιλχάν Αχμέτ συναντήθηκε και με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, στον οποίο επεσήμανε, “την προβληματική αυτή κατάσταση που σχεδόν κάθε χρόνο οδηγεί σε καταστροφές οικοσκευών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και απειλεί άμεσα ανθρώπινες ζωές”.

Αυτοψία Ιλχάν Αχμέτ στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχέςΌπως υπογραμμίζει ακόμη ο βουλευτής Ροδόπης, “ο νομός μας έχει τεράστια ανάγκη από μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την έκτασή του που θα τον θωρακίσουν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή εξάλλου, χρόνο με τον χρόνο προκαλεί εντονότερα και καταστροφικότερα φαινόμενα. Το νερό που σε άλλες περιπτώσεις με την ύπαρξη υποδομών, φραγμάτων και εγγειοβελτιωτικών έργων θα αποτελούσε ευλογία για την περιοχή, απειλεί και την παραγωγή και τους ανθρώπους στο πέρασμά του υπό τις παρούσες συνθήκες. Καλείται η κυβέρνηση να ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για να εκπονηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ροδόπη”.

Αυτοψία Ιλχάν Αχμέτ στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχέςΟ Αχμέτ Ιλχάν πρόκειται ξανά να προβεί σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις αποζημιώσεις των πληγέντων αμέσως μετά τις εκτιμήσεις που θα γίνουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, οικοσκευές και κινητό εξοπλισμό από τα αρμόδια κλιμάκια που θα συσταθούν τις επόμενες μέρες.

Αυτοψία Ιλχάν Αχμέτ στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχέςΗ ερώτηση που είχε υποβάλλει στη Βουλή ο Αχμέτ Ιλχάν τον Δεκέμβριο του 2017: 

“ΕΡΩΤΗΣΗ. Αθήνα, 21-12-2017. ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.  ΘΕΜΑ: Αντιπλημμυρικές υποδομές στην Π.Ε. Ροδόπης.

  • Καταγραφή φυσικών καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες και αστικές υποδομές  στην Ροδόπη και μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας
  • Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων που θα συμβάλουν στην πρόληψη και την θωράκιση από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές

Από το βράδυ του Σαββάτου της 16ης Δεκεμβρίου έως και το μεσημέρι της Κυριακής της 17ης Δεκεμβρίου η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο εντός του κέντρου της πόλης της Κομοτηνής όσο και στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ροδόπης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αυλές και υπόγεια σπιτιών, να καταστραφούν γεωργικές εκτάσεις και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες με νεκρά ζώα.

Παράλληλα, χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΜΑΚ στον οικισμό Αμάραντα για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, με συνολικά 35 απεγκλωβισμούς από οικίες και οχήματα και 39 αντλήσεις νερών, ενώ δεν λειτούργησαν τις επόμενες μέρες της καταστροφής τα δημοτικά σχολεία των οικισμών Βάκου, Ισάλου και  Αμαράντων.

Προβλήματα επίσης παρατηρήθηκαν στους οικισμούς του Κάλχα, Δοκού, Σκαλώματος και Ξυλαγανής καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους Κομοτηνής-Ξυλαγανής, Ξυλαγανής-Ιμέρου και Κομοτηνής- Φαναρίου.

Την ίδια στιγμή δεκάδες ιρλανδικές διαβάσεις που υπάρχουν στην Ροδόπη, ελλείψη υποδομών και γεφυρών σε καίρια σημεία του νομού, κατέστησαν αδιάβατες και παγίδες θανάτου για τους διερχόμενους οδηγούς και πιο συγκεκριμένα αυτές του   Χιονορέματος, του οικισμού Ηφαίστου, του Βιολογικού στην περιοχή Μεσοχωρίου, του Σκαλώματος, του Δοκού, του Λοφαρίου, της Αετοράχης, του Ιάσιου, της Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και της Αμβροσίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης εξάλλου, θα πρέπει να δοθούν χρήματα και αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Ροδόπης και επίσης ότι θα πρέπει οι αρμοδιότητες των αντιπλημμυρικών έργων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να περάσουν στις Περιφέρειες και στους Δήμους ώστε υπάρξουν έμπρακτα αποτελέσματα με την εφαρμογή τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ άλλοτε η ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε,

Α) Με ποια συγκεκριμένα μέτρα,  έργα και παρεμβάσεις θα εξασφαλιστεί επιτέλους η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Ροδόπης η οποία υφίσταται τα αποτελέσματα της έλλειψης ανάλογων υποδομών κάθε χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι, με τεράστιο κόστος για τον αστικό ιστό, τις περιουσίες, τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, το ζωικό κεφάλαιο, μα πάνω από’ όλα τον μεγάλο κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών;

Β) Ποια ειδικότερα μέτρα προστασίας πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση των πρόσφατων ζημιών σε κατοικίες, οικοσκευές και σταβλικές εγκαταστάσεις αλλά και τις αποζημιώσεις των καταστροφών που υπέστησαν αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ ;

Γ) Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει έκτακτο βοήθημα σε κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και μέχρι ποιου ποσού θα ανέρχεται αυτό;

Δ) Συμφωνεί η κυβέρνηση να περάσουν οι αρμοδιότητες για την αντιπλημμυρική προστασία στις Περιφέρειες και τους Δήμους καθώς και να δοθούν χρηματοδοτικά εργαλεία προς την επίτευξη του σκοπού αυτού και αν ναι, με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκέφτεται να κινηθεί προς την αυτή την κατεύθυνση;”

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood