Αυτοψία σε οικισμούς των Δήμων Μαρωνείας-Σαπών, Αρριανών και Κομοτηνής, οι οποίοι επλήγησαν από τις χθεσινές βροχοπτώσεις, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Διαπιστώθηκε το σημαντικό εύρος των ζημιών που έχουν προκληθεί σε οικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κ.ά., και υποβλήθηκε αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στο μεταξύ, ξεκινά άμεσα η απογραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Οι κτηνοτρόφοι καταθέτουν στον ανταποκριτή ΕΦΚΑ (πρώην ΕΛΓΑ) στον οικείο Δήμο, αιτήσεις για αποζημίωση απώλειας ζώων και ζωοτροφών, καθώς και για ζημίες σε σταυλικές εγκαταστάσεις. Η αποζημίωση για τις ζημιές σε ζώα καλύπτεται άμεσα από τον ΕΛΓΑ. Η αποζημίωση για ζωοτροφές και σταυλικές εγκαταστάσεις καλύπτεται μέσω ΠΣΕΑ και καταβάλλεται στο τέλος του χρόνου μετά από έγκριση συγκεντρωτικών καταστάσεων από το ΥΠΑΑΤ.
Συγχρόνως, η Περιφέρεια, μέσω ειδικού προγράμματος που υλοποιεί, θα περισυλλέξει τα νεκρά ζώα και θα καταβάλλει αποζημιώσεις 25 ευρώ για κάθε νεκρό ενήλικο ζώο στους.
“Βρισκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα”, δήλωσε ο κ. Μέτιος.
8baca892 138647860 2074093986054001 6823354017478529173 n