Ο καταλυτικός ρόλος της Εκκλησίας και η συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, θα απασχολήσει το νέο επεισόδιο της μεγάλης αφιερωματικής σειράς του OPEN «…και εγένετο Ελλάς», την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 23:45. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον Γιώργο Σαρρή και στην εκπομπή, αναφέρεται στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία στην ελληνική Επανάσταση.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του καναλιού, “μιλά για το εάν υπήρχαν κρυφά σχολειά αλλά και για την απόφαση του Γρηγόριου Ε’ να αποκηρύξει την Eπανάσταση. Περιγράφει ιστορίες για τον Αθανάσιο Διάκο και μιλάει για τους κληρικούς που συμμετείχαν στην Επανάσταση. Εξηγεί, ακόμα, γιατί υπήρχαν σταυροί σε όλες τις σημαίες της Επανάστασης”.

Από απλούς κληρικούς έως τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ όλοι έδωσαν τη ζωή τους προκειμένου να πετύχει ο αγώνας. Δύο σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας που έδωσαν τα πάντα για τον αγώνα, είναι ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως  Γρηγόριος Ε’. Στο  στούντιο ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος, που αναλύει την προσωπικότητα του Γρηγόριου Δικαίου Παπαφλέσσα, και αναφέρεται και στον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’.

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι Ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.