Συστάσεις & Οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19

H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά τον εμβολιασμό όλων των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.
التهاب-الشعب-الهوائية

«Ο εμβολιασμός κατά του SARS-COV-2», ήταν το θέμα διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι θέσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθώς και οδηγίες για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά τον εμβολιασμό όλων των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, βασιζόμενη στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τους μηχανισμούς, την κλινική αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Επίσης, επισημαίνει την «ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα κατά τον εμβολιασμό σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, δηλαδή άτομα που λαμβάνουν οξυγόνο στο σπίτι ανεξάρτητα από το υποκείμενο νόσημα, σε ασθενείς με κυστική ίνωση, καθώς και σε πάσχοντες από σοβαρές μορφές νοσημάτων όπως η ΧΑΠ, η πνευμονική ίνωση και το σοβαρό άσθμα».

Ακόμη, στο σεμινάριο αναπτύχθηκαν θέματα για τις τεχνολογίες των εμβολίων και την ιστορική τους ανάπτυξη, και συζητήθηκε ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων mRNA και η τεχνική τους.

Οι Συστάσεις και οι Οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τον εμβολιασμό:

  • Απαιτείται προσοχή σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών, σε συστατικά που περιέχονται στο εμβόλιο, όπως η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG).
  • Ιστορικό τροφικής, φαρμακευτικής και αναπνευστικής αλλεργίας, ΔΕΝ αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό.
  • Αν κάποιος εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στην 1η δόση του εμβολίου, δεν προχωρά στον εμβολιασμό της 2η δόσης.
  • Για όλα τα άτομα που εμβολιάζονται, απαιτείται παραμονή στον χώρο για 15 λεπτά, ενώ για άτομα με ιστορικό αναφυλακτικών αντιδράσεων στο παρελθόν, ο χρόνος παραμονής επιμηκύνεται στα 30 λεπτά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε: «Σε αυτή τη μάχη κατά του ιού SARS-COV-2, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των πολιτών και η συνεργασία της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας και του Υγειονομικού δυναμικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο βήμα για την θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην COVID-19 και είναι στο χέρι όλων μας. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αίσθημα ευθύνης κωδικοποίησε βασικές οδηγίες και συστάσεις για τον εμβολιασμό, τον οποίο και συνιστά σε ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Με βάση τη γνώση μας και τα επιστημονικά δεδομένα, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και σε πάσχοντες από σοβαρές μορφές νοσημάτων όπως η ΧΑΠ, η πνευμονική ίνωση και το σοβαρό άσθμα».

Διευκρινίσεις για τα εμβόλια mRNA

Αναφορικά με τον σκεπτικισμό που έχει αναπτυχθεί σε σχέση με τα εμβόλια Mrna, o Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, δήλωσε: «Η τεχνική του mRNA δεν είναι καινούρια, χρησιμοποιείται για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Ουσιαστικά, για την παρασκευή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, δεν αναπτύχθηκε ένας νέος μηχανισμός, απλώς προσαρμόστηκε στις ανάγκες του τρόπου που δρα ο SARSCOV-2. Το βασικό πλεονέκτημα των εμβολίων mRNA είναι ότι αποτελούν έναν καλό «μιμητή» του ιού που συνιστά μια τέλεια μορφή του αντιγόνου και οδηγούν στην παραγωγή αντισωμάτων και στην κυτταρική ανοσία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων mRNA είναι ιδιαίτερα ισχυρή και για τα τρία εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα αναφορικά με τη διάρκεια της ανοσίας, και τυχόν μεταλλάξεις του ιού δεν προκύπτει ότι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους. Οι οποιεσδήποτε παρενέργειες είναι διαχειρίσιμες, το ποσοστό τους είναι χαμηλό σύμφωνα με τις αναφορές, και ειδικά για τις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή του εμβολιασμού, το ποσοστό τους παραμένει επίσης πολύ χαμηλό και η διαχείρισή τους εύκολη, βάσει των σχετικών οδηγιών».

Συστάσεις & Οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood