Μετά την επιβεβαίωση νέας εστίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο από τα σύνορα της χώρας, στο ύψος του ποταμού Έβρου, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή συγκάλεσε έκτακτη τηλεσύσκεψη για τον συντονισμό των ενεργειών αποτροπής εισόδου και εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εν όψει της πρόδηλης ανάγκης λήψης σειράς προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με την Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία, αποφασίστηκε να λειτουργήσει σε περιβάλλον πρόληψης το σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 260918/2009), και συγκεκριμένα:

  • να δημιουργηθεί Τοπικό Κέντρο Αναφοράς στον βόρειο Έβρο.
  • να τεθούν σε εφαρμογή εκ νέου οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα τριών και δέκα χιλιομέτρων, με κέντρο το σημείο που εντοπίστηκε η νέα εστία της νόσου στη όμορη χώρα.
  • να εξεταστεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υγείας, η εκ νέου κατ’ εξαίρεση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θήρευση αγριόχοιρων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες που συνορεύουν με την εστία.
  • να ενημερωθούν εκ νέου οι κτηνοτρόφοι για τα μέτρα βιοασφάλειας, που πρέπει να τηρούνται στις χοιροτροφικές μονάδες.
  • να δημιουργηθούν ομάδες κτηνιάτρων για την επιτήρηση των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής.

Δοθέντων τούτων, ήδη συστήθηκε και συνεδρίασε το Τοπικό Κέντρο Αναφοράς του βορείου Έβρου, ορίστηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης και οι ομάδες κτηνιάτρων για επιτήρηση στις οικόσιτες και συστηματικές εκμεταλλεύσεις, και συντονίστηκε η επαφή με όλες τις συναρμόδιες Αρχές (Δασαρχείο, Κυνηγετικούς Συλλόγους, Αστυνομία, Τελωνείο, κ.ά.) για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων.

Εξάλλου κατά τη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι τα μέχρι τώρα ληφθέντα από τον Ιούλιο του 2019 ισχυρά προληπτικά μέτρα (πρόσληψη 46 κτηνιάτρων, ρύθμιση θήρας αγριόχοιρου, εντατικοποίηση ελέγχων στα οχήματα μεταφοράς χοίρων, επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία  εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου, κ.ά.), αποδείχθηκαν αποτελεσματικά καθώς δεν υπάρχει κρούσμα ΑΠΧ στην ελληνική επικράτεια από τον Φεβρουάριο του 2020 όταν είχε εντοπιστεί ένα κρούσμα σε αδήλωτη οικόσιτη εκμετάλλευση στις Σέρρες, χωρίς καμία εξάπλωση.

Όπως ανέφερε η κ. Αραμπατζή: «Στόχος του Υπουργείου μας από την πρώτη στιγμή ήταν να βρισκόμαστε  μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την «κυνηγάμε, όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες επιζωοτίες που έπληξαν δραματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Κινούμαστε σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η επιτυχής αντιμετώπιση του μοναδικού κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2020 απέδειξε στην πράξη ότι είμαστε η μοναδική χώρα στη Βαλκανική που η ΑΠΧ την άφησε σχεδόν αλώβητη με ένα μόνο κρούσμα χωρίς εξάπλωση. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μέλημά μας είναι, η επιτυχής εμπειρία διαχείρισης του πρώτου κύματος με τα αντανακλαστικά, που θα επιδείξουμε και πάλι, και η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Υπηρεσίες, τις τοπικές κοινωνίες και τους χοιροτρόφους, να λειτουργήσουν και πάλι ισχυρά αποτρεπτικά».

Τέλος κατά τη σύσκεψη τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται σε καμιά περίπτωση στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.