Επιχείρηση “ανάσα” θέτει σε εφαρμογή η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, εκμεταλλευόμενη την εικόνα ύφεσης που παρουσιάζει αυτό το διάστημα η πανδημία κορωνοϊού και την αυξημένη διαθεσιμότητα κλινών νοσηλείας.

Στο εξής τα νοσοκομεία Ξάνθης και Κομοτηνής δεν θα να νοσηλεύουν νέα περιστατικά κορωνοϊού, αλλά θα τα παραπέμπουν στο νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή της ΑΜ-Θ, το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης.

Σταδιακά, το ίδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στο νοσοκομείο Δράμας, το οποίο θα εξυπηρετείται από αυτά της Καβάλας και των Σερρών, ενώ του Κιλκίς και της Χαλκιδική θα μεταφέρουν τους ασθενείς με COVID-19 στη Θεσσαλονίκη.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι έτοιμο να εφαρμόσει το σχέδιο, όπως ανέφερε στο iatronet ο διοικητής του, Ευάγγελος Ρούφος. “Σήμερα έχουμε κάτω από τη μισή πληρότητα σε σχέση με τη μέγιστη δυνατότητα νοσηλείας. Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι. Ούτως ή άλλως, έχουμε νοσηλεύσει πολύ μεγαλύτερους αριθμούς”, τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνολο των νοσηλευόμενων σε απλά κρεβάτια COVID και ΜΕΘ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 40, όταν στο peak της πίεσης έφτασαν και τους 112. Στη ΜΕΘ είναι κατειλημμένες οι 8 από τις 21 διαθέσιμες κλίνες.

Το σχέδιο, που μπαίνει σε εφαρμογή με πρωτοβουλία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη  έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση περιφερειακών νοσοκομείων που δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο δίμηνο, χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και το εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια. Επίσης, εν όψει και του τρίτου κύματος της πανδημίας, στοχεύει να δώσει τις απαραίτητες “ανάσες” στο υγειονομικό προσωπικό, που εργάστηκε στα “κόκκινα” την περασμένη περίοδο, με συνεχόμενες βάρδιες, χωρίς άδειες και ρεπό.

Στην Κομοτηνή, η διοίκηση και οι γιατροί του “Σισμανόγλειου” νοσοκομείου της πόλης ενημερώθηκαν για την εφαρμογή του σχεδίου «ανάσα» την περασμένη Παρασκευή, όταν ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ βρέθηκε εκεί με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό. Από τη Δευτέρα, ήδη, άρχισαν οι διακομιδές ασθενών προς την Αλεξανδρούπολη.

“Σήμερα στέλνουμε πέντε από τους 15 ασθενείς με κορωνοϊό. Η πρωτοβουλία αυτή μας δίνει ανάσες και μπορεί να μας επαναφέρει σε μια κανονικότητα, έπειτα από μια μακρά περίοδο έκτακτης ανάγκης, καθώς τα περιστατικά που νοσηλεύουμε μπορεί ακόμα και να μηδενιστούν”, είπε στο iatronet o διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Κομοτηνής και συντονιστής για τον COVID-19, Γιώργος Πατλάκας

“Τα νέα περιστατικά που προσέρχονται ως ύποπτα, ακόμη και αυτά με θετικό rapid test, θα τα κρατάμε εδώ για λίγες ώρες ως μια μέρα και εφόσον προκύψει θετικό και το PCR τεστ, θα το μεταφέρουμε στην Αλεξανδρούπολη”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Τέλος να  σημειωθεί πως η διάρκεια εφαρμογής του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το αν και πότε θα ξεσπάσει το αναμενόμενο τρίτο κύμα, με την πρόβλεψη να οργανωθούν εκ νέου κλινικές COVID με επάρκεια κλινών στα νοσοκομεία όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, εφόσον υπάρξει νέα έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων.

πηγή: iatronet.gr