Πρόταση-προτροπή εμβολιασμού των πολιτών έναντι του νέου κορωνοϊού Covid-19.

  • Γράφει η Δέσποινα Σταμπουλή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διευθύντρια Οφθαλμολογικής κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

“Ο εμβολιασμός κατά της πανδημίας που εξαπλώνεται κατά κύματα από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα, έχει ξεκινήσει, και βέβαια, η αρχή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας, ιατρών, νοσηλευτών, καθώς και του προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων Υγείας.

Όσον  αφορά το Νοσοκομείο Ξάνθης και το προσωπικό του όλων των βαθμίδων και όλων των  θέσεων ευθύνης, όποτε κλήθηκαν, ανταποκρίθηκαν με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης και στήριξαν τρεις πτέρυγες Covid (πάνω από ενενήντα κρεβάτια νοσηλείας) και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (επτά κρεβάτια ΜΕΘ). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε όλους τους ειδικευόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, όλων των ειδικοτήτων, που συμμετείχαν ενεργά όπου τους ζητήθηκε, στους δύο ιδιώτες ιατρούς του Νομού μας, στους δύο γενικούς ιατρούς του Νομού μας, και σε όλους τους ιατρούς που κατά διαστήματα μας στήριξαν από άλλους νομούς, όμορους και μη. H προσφορά του καθενός ξεχωριστά ήταν ανεκτίμητης αξίας! Αξίζουν όλοι την καθολική αναγνώριση του έργου τους, τόσο από τους πολίτες όσο κι από την Πολιτεία.

Πολλές φορές στο παρελθόν απειλήθηκε η ανθρωπότητα από επιδημίες ή  πανδημίες, και πάντοτε ένα ΕΜΒΟΛΙΟ ή ένα ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ήταν αυτά που μας χάρισαν Ζωή! Αδιαμφισβήτητη θα πρέπει να είναι η εμπιστοσύνη όλων  μας στην επιστημονική κοινότητα που δούλεψε σκληρά και στοχευμένα, συνεργάστηκε, νόσησε πάνω στο καθήκον, και κάποτε έχασε τη μάχη με τη ζωή υπηρετώντας το!

Εξάλλου,  όλοι οι επιστήμονες, ανεξαρτήτως θέσης μέσα στην κοινωνία, «έχουν ευθύνη όχι απλά των γνώσεων της επιστήμης τους, αλλά και ευθύνη ηθική και πολιτική απέναντι στους πολίτες, ενεργοποιούμενη από τη βούλησή τους να υπηρετούν πάντα το καθολικό συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον της ανθρωπότητας για ειρήνη, ελευθερία, υγεία, μόρφωση και ευτυχία. Πάνω από την επιστημονική δημιουργία επικρέμεται συνέχεια το φάσμα της ηθικής και πολιτικής ευθύνης του επιστήμονα» (απόσπασμα από το από 10-1-2021 δημοσιευμένο κείμενο του κ. Θανάση Μουσόπουλου με τίτλο “Επιστήμη-Επιστημονισμός και Ηθική Ευθύνη του Επιστήμονα”).

Υπηρετώντας αυτή την ευθύνη οι επιστήμονες, δημιούργησαν το εμβόλιο κατά του νέου Κορωνοϊού, ως είναι δώρο ζωής, αισιοδοξίας, πίστης στον άνθρωπο και τις ικανότητές του, και ελπίδας για το μέλλον, και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε όλοι.

Ως μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά πάνω απ’ όλα ως ιατρός του Νοσοκομείου Ξάνθης που έζησε από κοντά όλο αυτό το διάστημα τη φρικτή νόσο Covid-19, τον πόνο και την μοναξιά των νοσηλευομένων, την εξουθένωση του προσωπικού, την οριακή λειτουργία των συστημάτων υγείας, την αγωνία και τον θάνατο, συμμετέχω στον εμβολιασμό με ιδιαίτερη χαρά, αισιοδοξία και υπερηφάνεια για το εμβόλιο-δώρο της Επιστήμης στην Ανθρωπότητα, και προτρέπω όλους τους πολίτες να πράξουν το ίδιο, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, προτάσσοντας τη λογική τους κάθε φορά που η καρδιά αναδύει αμφιβολίες, δισταγμούς, ανησυχίες, που είναι μεν ανθρώπινες, όμως δεν πρέπει να μας κατακλύζουν, να μας απομονώνουν από την πραγματικότητα, και να επηρεάζουν την κρίση μας σε επικίνδυνο βαθμό για την ίδια τη ζωή.

488bfeeb 138050211 1165897287180410 3857472940820370703 n antigrafiΣίγουρα χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση για να ξεπεραστούν οι φόβοι και οι δισταγμοί, όμως αυτή θα πρέπει γίνει περισσότερο οργανωμένα από την Πολιτεία, αλλά και η ατομική αναζήτησή της είναι ίσως απαραίτητη. Για τον λόγο αυτό σας παραπέμπω σε δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις ενημέρωσης:

  1. «εμβολιαΖΩμαι»: Tο Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, στο κανάλι του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στο Youtube.
  2. «εμβολιάΖΩ και COVID-19»Q Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης –  www.isth.gr

Όσον αφορά τους «αρνητές»! Σέβομαι τη διαφορετική τους άποψη, την οποία μπορούν να ακολουθούν, αρκεί να μη θέτουν με τις συμπεριφορές τους σε κίνδυνο τον συνάνθρωπό τους, δηλαδή να τηρούν τα μέτρα αποστασιοποίησης και προστασίας κατά του Sars-Cov-2 έως ότου όλοι εμείς χτίσουμε το τείχος ανοσίας που θα σώσει την ανθρωπότητα από  την πανδημία και χωρίς αυτούς.

Ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος βαριά, να διασωληνωθεί, και τελικά να χάσει τη μάχη για τη ζωή, είναι πολλαπλάσιος από τις λίγες και σπάνιες επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσει το εμβόλιο, κι αυτό είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Εξάλλου, κανένα εμβόλιο, όσο καλό κι αν είναι, δεν σώζει από μόνο του κανέναν. Ο εμβολιασμός όμως σώζει ζωές, είναι πράξη προσφοράς κι αγάπης προς τον άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλλου ή φυλής, ανεξαρτήτου οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασής του, κι όπως είπε ο Θουκυδίδης, «ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι, κι ελεύθεροι είναι οι γενναίοι»”.