Στον ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Σαν τραγουδά τ’ αχείλι μου» (2008), του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας Κρήτης, συμπεριλαμβάνεται και το παραδοσιακό τραγούδι «Αηδόνι μου γλυκό», ένας μπάλος στη μουσική του γνωστού «Καναρίνι μου γλυκό», σε ήχο πλάγιο του τετάρτου, όπως τραγουδιόταν στο Ρεΐζντερε της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας.

Οι εικόνες που συνοδεύουν το βίντεο της παρουσίασης του τραγουδιού, που δημιούργησε ο Δημήτρης Θωμαδάκης, αποτελούν προσεγμένη επιλογή από το φωτογραφικό υλικό της ιστορικής επίσκεψης που πραγματοποίησαν τον Απρίλιο του 2013 στις πατρογονικές εστίες τους στο Ρεΐζντερε, απόγονοι Ρεϊζντεριανών με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου Λήμνου.

Οι στίχοι του τραγουδιού:

Ένα αηδόνι την αυγή έχει ‘ρθει μες την αυλή,

με ξυπνάει το πρωΐ απ’ τον ύπνο τον βαρύ.

Ένα αηδόνι την αυγή έχει ‘ρθει μες την αυλή,

με ξυπνάει το πρωΐ απ’ τον ύπνο τον βαρύ.

Έλα κοντά μου στην αγκαλιά μου,

να σε χορτάσω με τα φιλιά μου.

Έλα κοντά μου στην αγκαλιά μου,

να σε χορτάσω με τα φιλιά μου.

Αχ αηδόνι μου γλυκό είσαι πια ζηλιάρικο,

μόνο εσένα αγαπώ σαν τα μάτια μου τα δυο.

Αχ αηδόνι μου γλυκό είσαι πια ζηλιάρικο,

μόνο εσένα αγαπώ σαν τα μάτια μου τα δυο.

Πονώ και κλαίω μα δεν το λέω,

όσο σ’ αγάπησα σ’ αυτό δεν φταίω.

Πονώ και κλαίω μα δεν το λέω,

όσο σ’ αγάπησα σ’ αυτό δεν φταίω.

Ένα αηδόνι την αυγή έρχεται μες την αυλή,

με ξυπνάει το πρωΐ απ΄ τον ύπνο τον βαθύ.

Ένα αηδόνι την αυγή έρχεται μες την αυλή,

με ξυπνάει το πρωΐ απ΄ τον ύπνο τον βαθύ.

Να ‘ρθεις κοντά μου στην αγκαλιά μου,

αχ, να σε χορτάσω με τα φιλιά μου.

Να ‘ρθεις κοντά μου στην αγκαλιά μου,

αχ, να σε χορτάσω με τα φιλιά μου!

54e38c45 reisdere oloi mazi
Από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν τον Απρίλιο του 2013 στις πατρογονικές εστίες τους στο Ρεΐζντερε, απόγονοι Ρεϊζντεριανών με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου Λήμνου.

Συντελεστές:

  • ΧΟΡΑΡΧΗΣ: Αρώνης Γιάννης
  • ΟΡΧΗΣΤΡΑ:

-Βιολί, Λύρα: Βαρδάκης Βαγγέλης

-Κιθάρα, Λαούτο, Ταμπουράς: Μαστοράκης Νίκος

-Μπεντίρ, Ζήλια, Τουμπερλέκι: Βρακουράρης Γιάννης

-Ταψί: Μαρινάκη Ευτυχία

-Ισοκρατήματα: Αρώνης Δημήτρης, Δασκαλάκης Σταύρος, Καραλάκης Μανόλης

  • ΧΟΡΩΔΙΑ: Αγγελάκη Μαρία, Αντωνού Πόπη, Αντωνού Λάζαρος, Αρώνη Μαρία, Αρώνης Σ. Δημήτρης, Αρώνης Ι. Δημήτρης, Αρώνης Μανόλης, Βοσκοπούλης Γιώργος, Βλάση Μορφούλα, Βουλτσίδου Κωστούλα, Δραγασάκη Μαρία, Δραγατάκη Κατερίνα, Δασκαλάκης Σταύρος, Γιαννακουδάκης Γιάννης, Γιαννακουδάκης Ανδρέας, Καραμπατζάκη Ρένα, Καραμπατζάκη Ειρήνη, Καραλάκης Μανόλης, Λάμπρου Αναστασία, Μαρινάκη Ευτυχία, Μπουρέκα Πόπη, Μιχελαράκης Ανδρέας, Παπαδάκη Άννα, Παράσογλου Ευαγγελία, Πατεραντωνάκη Θεοδώρα, Ρηγάκης Νίκος, Ρηγάκη Δέσποινα, Σαρρής Φίλιππος, Στεφάνου Μαίρη, Σφακιανάκη Μαρία, Τζουβελέκα Ρένα, Χαλέπη Χρυσούλα, Ταμπακάκη Ζαχαρένια, Χατζηδάκη Βάσω, Χάϊτα Μαρία, Χριστοδουλοπούλου Καλή, Χρυσού Έλσα.
65aa46d0 dsc00435
Ελληνικό αρχοντικό στο Ρεΐζντερε της Μικράς Ασίας.

Σημείωμα του δημιουργού του βίντεο, Δημήτρη Θωμαδάκη

Ευχαριστώ από καρδιάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας Κρήτης και ιδιαίτερα την πρώην Πρόεδρό του και αγαπητή φίλη κ. Μαρίκα Μαθιουδάκη-Δραγασάκη, για την ευγενική και ένθερμη αποδοχή του αιτήματος, της δημόσιας προβολής του παρόντος έργου. Του Συλλόγου που η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του είναι απόγονοι επιβιωσάντων προσφύγων της κωμόπολης των 4.500 αποκλειστικά Ελλήνων κατοίκων κατά την απογραφή του έτους 1919… Του Ρεΐζντερε Ερυθραίας Mικρασίας…

1935d3d0 screenshot 693

Επίσης ένα ολόθερμο ευχαριστώ:
• Στον αγαπητό φίλο κ. Πέτρο Μεχτίδη, για την ευγενική χορηγία και συμφωνία χρήσης του πολύτιμου στρατιωτικού χάρτη της Ερυθραίας Μικρασίας, που περιλαμβάνεται στην παρούσα ανάρτηση.
• Στον Χοράρχη της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, καθηγητή μουσικής και Πρωτοψάλτη κ. Γιάννη Αρώνη, για τις πολύτιμες πληροφορίες του, οι οποίες εμπλουτίζουν το παρόν πόνημα.

7cadedf9 screenshot 694Ως επίλογο στην όλη παρούσα δημόσια προβολή του εν λόγω video, κρίνω επιβεβλημένη και την κατωτέρω προσωπική προσθήκη:

537cd819 sam 0277Μετά από πρότασή μου κατά την επίσκεψή μας στην πατρίδα των προγόνων μας, προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας του Ρεΐζντερε Ερυθραίας Μικράς Ασίας κ. Φερεντούν Ακάρ (Δήμου Τσεσμέ σήμερα), από τον κήπο του ελληνικού αρχοντικού που προβάλλεται στο παρόν πόνημα, παιδιά του τουρκικού δημοτικού του Ρεΐζντερε, μάζεψαν σακουλάκια με χώμα. Αυτά μοιράστηκαν σε όλους μας, προκειμένου να τοποθετηθούν στα μνήματα των αποβιωσάντων Ρεϊζντεριανών προγόνων μας, εδώ στην Παλιά Ελλάδα, όπως οι επιβιώσαντες πρόσφυγες χαρακτήριζαν το νέο τόπο κατοικίας τους…

Βέλο Κορινθίας, 8-12-2020.
Δημήτρης Ν. Θωμαδάκης.