Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της σειράς των επιστημονικών διαλέξεων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα μιλήσει ο Επίκουρος Καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλειος
Παππάς, με θέμα «Non fleo privatum set generale chaos: Μαξιμιανός, Ελεγεία 5».

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά και θα μπορούν όλοι να την παρακολουθήσουν στον εξής «σύνδεσμο»:
https://meet.lync.com/duth/gpapagia/8J07618N
(ο σύνδεσμος υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.: https://helit.duth.gr/event/colloquium-2020-2021)

Ώρα τηλεδιάσκεψης: 18.00-20.00

Ο Βασίλειος Παππάς είναι Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες (1. Ρωμαϊκή ερωτική ποίηση: το παρακλαυσίθυρο στην ελεγεία, Θεσσαλονίκη 2016 [βραβευμένη από το ΕΚΠΑ] και 2. Η Λατινική Ιστοριογραφία στις αρχές του 19ου αιώνα: οι μεταφράσεις του Τρόγου και του Φλώρου από τον Δανιήλ Φιλιππίδη, Θεσσαλονίκη 2017) και τρία βιβλία: α) Σέξτου Ιουλίου Φροντίνου Στρατηγήματα, Βιβλία Ι-IV, Αθήνα 2015 (εισαγωγή: Γ. Θεοτόκης), β) Κικέρωνος Λόγος υπέρ του Τίτου Αννίου Μίλωνα. Εισαγωγή, Μετάφραση, Λεξιλόγιο, Ρητορική ανάλυση του λόγου, Ιωάννινα 2019 (μαζί με τους Ε. Καρακάση και Θ. Παπαδοπούλου) και γ) Κικερώνειας Πεζογραφίας Απάνθισμα. Εισαγωγή, Κείμενο, Μετάφραση, Λεξιλόγιο, Ρητορική ανάλυση, Ιωάννινα 2020 (μαζί με τους Ε. Καρακάση και Θ. Παπαδοπούλου). Επιμελήθηκε (μαζί με τους Β. Βαϊόπουλο και Ι. Ντεληγιάννη) τον συλλογικό τόμο Post-Byzantine Latinitas: Latin in post-Byzantine Scholarship (15th-19th cent.), Turnhout: Brepols 2020. Ήταν Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Πανελλήνιου e-Συμποσίου Λατινικών Σπουδών (2-4 Σεπτεμβρίου 2020), που ανέλαβε ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μαζί με τους Δ. Ράιο, Ε. Χουλιαρά-Ραΐου, Ε. Καρακάση και Φ. Πολυμεράκη έχει αναλάβει την επιμέλεια των Πρακτικών του Συμποσίου (υπό δημοσίευση, Αθήνα: Καρδαμίτσα 2021). Άρθρα του έχει δημοσιεύσει σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, ενώ με ανακοίνωσή του έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Υπήρξε συνεργάτης του Σύγχρονου Λατινοελληνικού Λεξικού των Δ. Νικήτα και Λ. Τρομάρα (Θεσσαλονίκη 2019). Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται η ρωμαϊκή ερωτική ελεγεία, η λατινική ποίηση της Ύστερης Αρχαιότητας, η νεολατινική λογοτεχνία, η πρόσληψη της λατινικής λογοτεχνίας από τους μεταβυζαντινούς λογίους και οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.