Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία των ιερών ναών, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν πολίτες, όχι όμως τελικά και η Εκκλησία της Ελλάδος. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην προστασία του κοινού από την διασπορά του Covid-19, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε σήμερα τρεις αιτήσεις πολιτών (δικηγόρων), οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας.

Την ίδια ώρα, στη λογική της ήπιας επιτήρησης κινείται το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή συναθροίσεων σε εκκλησίες κατά τις ιεροπραξίες της Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα του σχεδίου, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 6/1 θα υπάρχουν συχνές περιπολίες πέριξ των εκκλησιών, ηχητικά μηνύματα και συστάσεις, ενώ πρόστιμα θα επιβληθούν σε ακραίες περιπτώσεις. Οι ίδιες πληροφορίες λένε οτι δεν προβλέπεται έλεγχος των αστυνομικών μέσα σε εκκλησίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται ήδη επαφές Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με Μητροπολίτες και ιερείς για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.
Ο τελικός σχεδιασμός αναμένεται να κλειδώσει απόψε το βράδυ σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών να μιλούν για μια κατάσταση που βαίνει προς εκτόνωση.