Με διαφορετικές ώρες προσέλευσης των μαθητών θα επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σήμερα το πρωί στον «ΑΝΤ1». Η υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων. Παράλληλα θα υπάρχουν και διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων.

Ακόμη η υπουργός αναφέρθηκε στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα προαιρετικά τεστ των εκπαιδευτικών που θα διενεργούνται από τις 14:00 έως τις 17:00. Η ίδια πλατφόρμα θα αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να αιτηθούν την εξέτασή τους, ενώ την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα διενεργεί δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια, η υπουργός σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση για τη μείωση της εκπαιδευτικής ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς όπως είπε, ήταν μια δύσκολη χρονιά.

Για τα Πανεπιστήμια είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για δια ζώσης μαθήματα, ενώ όπως επεσήμανε θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.

Μετά τα δημοτικά σειρά παίρνει η Γ΄ Λυκείου – σύμφωνα με το σχέδιο που προκρίνουν οι επιδημιολόγοι – με κριτήριο οι μαθητές να είναι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν δεν ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις του λυκείου και τηρηθούν τα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Αυτό αναμένεται να γίνει σε μία τρίτη φάση και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί τότε στη χώρα. Άλλωστε, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ακόμα και στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας ενόψει του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.