Έναν ξύλινο λυόμενο οικίσκο παραχώρησε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξυλαγανής ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ενορίας, των ενοριτών και του εκκλησιαστικού συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα η ενορία της Ξυλαγανής δεν διέθετε δική της αίθουσα εκδηλώσεων και συναντήσεων, όπως για κατηχητικό κ.λπ., δράσεις δηλαδή που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή. Παράλληλα η ενορία δεν διέθετε χώρο εκτός ναού για να εργάζεται ο εφημέριος και για τη διεκπεραίωση των εργασιών της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του οικίσκου και της λειτουργικής μορφής που πήρε χάρη στις άοκνες προσπάθειες του εφημέριου Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου Τσιναρέλη, του εκκλησιαστικού συμβουλίου και πολλών ενοριτών, η αίθουσα έχει παραδοθεί πλέον για χρήση στους πιστούς και στην κοινωνία της Ξυλαγανής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, και ο εφημέριος του ναού π. Χρυσόστομος, επισκέφθηκαν τον οικίσκο και απέκτησαν προσωπική άποψη και για τις δυνατότητες της περαιτέρω αξιοποίησης του.