“Πάει ο κακός ο χρόνος, ας ελπίσουμε παιδιά…”.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της εναλλαγής του χρόνου και της έλευσης του νέου έτους για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί και ως η “ραχοκοκαλιά” της εθνικής οικονομίας.

Για τα σημάδια που τους αφήνει το 2020, και για τις αγωνίες τους που συνεχίζονται το 2021, μιλά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης:

“Αποχαιρετούμε το 2020 με αισθήματα πρωτόγνωρα. Ένα έτος που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται πρωτίστως η υγεία μας, οι ψυχολογικές μας αντοχές και η οικονομική μας επιβίωση. Μία χρονιά που πέρσι τέτοια μέρα κανείς δεν φανταζόταν το τι θα επακολουθήσει. Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, πέραν της δαμοκλείου σπάθης της ενδεχόμενης απώλειας υγείας, τόσο της δικής τους όσο και των προσφιλών τους ατόμων, είχαν και έχουν να παλέψουν για την οικονομική τους επιβίωση. Εκατοντάδες συνάδελφοι δεν εργάστηκαν για έξι και πλέον μήνες, και σήμερα, στο κατώφλι του 2021, είναι ακόμη χωρίς εργασία, ακροβατώντας μεταξύ των όποιων βοηθημάτων δόθηκαν από την Πολιτεία και των δικών τους ήδη πολύ πενιχρών αποταμιεύσεων. Το 2021 ξημερώνει με τις ίδιες αγωνίες, την ίδια πραγματικότητα, αφήνοντας μία μικρή χαραμάδα ελπίδας ότι θα τελειώσει πρώτιστα η υγειονομική κρίση μέχρι τον εμβολιασμό. Βέβαια, περιμένει τους επαγγελματίες ένας “Γολγοθάς” οικονομικής ανάκαμψης, καθώς είναι φορτωμένοι με επιπλέον χρέη, δάνεια, από όσα είχαν αφήσει το 2019. Προσδοκούμε τη βοήθεια της Πολιτείας, όπως έχουμε εκφράσει μέσα από τα αιτήματά μας, ώστε να μπορέσουν να επουλωθούν οι πληγές και να γίνει τελικά η Πολιτεία πραγματικός αρωγός στο επιχειρείν. Φυσικά είναι υπευθυνότητα όλων μας, όλης της κοινωνίας, να μένουμε ασφαλείς, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα ώστε να βγούμε όσο πιο άμεσα και αλώβητοι από αυτή τη στενωπό. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου υγεία πάνω από όλα, και του χρόνου τέτοια εποχή να είμαστε όλοι στα σπίτια μας και στις επιχειρήσεις μας μηδενός εξαιρουμένου”.