Τον καθορισμό 18 Δήμων ως προσωρινών δικαιούχων της Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση διεξαγωγής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου.

Συνολικά θα διατεθεί κονδύλι ύψους 1.561.683,38 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), με το ποσό που αντιστοιχεί στον Δήμο Κομοτηνής να ανέρχεται σε 135.216,19 για την εκπόνηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση δικτύου κεντρικών οδών της πόλης της Κομοτηνής.

Ειδικότερα, αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα είναι η μελέτη για την μετατροπή σε «αναβαθμισμένους αστικούς χώρους» του αστικού οδικού δικτύου που αποτελείται από τις εξής κεντρικές οδούς: Υψηλάντου, Δημοκρίτου, Ορφέως, Βασιλέως Γεωργίου, Δ. Μπλέτσα, Σισμάνογλου, Γ. Κονδύλη, Γ. Παπανδρέου, Ξάνθης, Εθνικής Αντίστασης, Θησέως, Λεωφόρος Ηρώων 1940-1941, Συμεωνίδη, Κακουλίδου, Π. Τσαλδάρη, Ζυμβρακάκη, Μαρκίδου, Κολοζώφ, Τσούντα.

ab243a56 127475467 2757918024449554 143676028961962532 nΟι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις για την μετατροπή των παραπάνω δρόμων σε λειτουργικούς για όλες τις ομάδες χρηστών και των μέσων μετακίνησης, αλλά ταυτόχρονα, με σύγχρονο σχεδιασμό, που θα μειώνει τις αρνητικές αστικές επιπτώσεις και θα φέρνει σε μια ισορροπία τη σχέση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου ο ανασχεδιασμός των οδών θα γίνει με κριτήρια την ενθάρρυνση του περπατήματος και της κίνησης με ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία, και την οδική ασφάλεια. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του οδοστρώματος, των διαβάσεων, των χώρων στάθμευσης, των πεζοδρομίων και των χώρων πράσινου (νησίδες, παρτέρια, κ.λπ.).
Ικανοποιημένος από την εξέλιξη, ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής, Δημήτρης Καρασταύρου, δήλωσε: “Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός των βασικών οδικών αρτηριών της πόλης της Κομοτηνής είναι πραγματικότητα. Άλλη μία νέα ένταξη για τον Δήμο μας. Συγχαρητήρια στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας για την πληρέστατη υποβολή της πρότασης, κατέχοντας την 1η θέση στον πίνακα κατάταξης του Πράσινου Ταμείου”.
35046832 karastayroy 1Μετά την υλοποίηση των δράσεων και την εξέταση του υποβλητέων δικαιολογητικών, σύμφωνα με την Υ.Α. 8.899/2020, τα οριζόμενα στην Πρόσκληση 3,834/12.7.2019 και στην επικαιροποίηση αυτής, και τις σχετικές διατάξεις περί Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών, το Πράσινο Ταμείο θα προχωρήσει στον καθορισμό των Δήμων ως «οριστικών δικαιούχων» και στην αποδέσμευση του οριστικού ποσού χρηματοδότησης.