Τηλεπαρουσίαση του πρωτοποριακού της τμήματος Αθλητικής Ρομποτικής, πραγματοποίησε η διοίκηση του Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο πρόεδρος Τάσος Παναγιώτου, ο έφορος Γιώργος Πασχάλης, και ο Πρόεδρος του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού INTESO, Μανώλης Τσελέπης, o οποίος είναι και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Robot-Sports, περιέγραψαν το αθλητικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον πάνω στο αντικείμενο της αθλητικής ρομποτικής, η οποία εξελίσσεται ραγδαία παγκοσμίως.

Η Αθλητική Ρομποτική συνδυάζει την τεχνολογία, την επιστήμη και την εκπαίδευση, με τον αθλητισμό. Περιλαμβάνει πολλά σπορ (ποδόσφαιρο, αγώνες δρόμου, τοξοβολία, κ.ά.), αλλά και ασκήσεις δεξιότητας, όπου «αθλητής» είναι το ρομπότ και «προπονητής» ο άνθρωπος, ο οποίος το προγραμματίζει και το καθοδηγεί αγωνιστικά.

Ο Υφυπουργός συνεχάρη τη διοίκηση του Πανσερραϊκού για το καινοτόμο εγχείρημά της, καθώς αποτελεί τον πρώτο ελληνικό αθλητικό σύλλογο που ασχολείται με την Αθλητική Ρομποτική, αριθμώντας περίπου 150 μέλη στο συγκεκριμένο τμήμα, και τόνισε την “αναγκαιότητα ενίσχυσης του τομέα αυτού, αφού η ρομποτική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση”.

Στην τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκαν:

  • η στήριξη της εθνικής μας ομάδας που θα συμμετάσχει στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής IRO, τον Δεκέμβριο του 2021.
  • η έναρξη των διαδικασιών υποψηφιότητας για να φιλοξενηθεί στη χώρα μας η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που ποτέ ως τώρα δεν έχει διοργανωθεί επί ευρωπαϊκού εδάφους.
  • η οργάνωση δράσεων Αθλητικής Ρομποτικής στις δομές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την αρωγή Ερευνητικών Κέντρων, για τη διάδοσή της στην αθλητική κοινότητα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή Robot-Sports συστάθηκε το 1992 και μέχρι σήμερα υποστηρίζεται από την Ελλάδα και 26 ακόμη χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Νότια Κορέα, Καναδάς, Ινδία, Ρωσία, Γερμανία, Μεξικό, Δανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.ά.).

Από το 1999 διοργανώνεται ετήσια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που έχει φιλοξενηθεί έως τώρα σε Σεούλ, Χονγκ Κονγκ, Πεκίνο, Νταεγιόν, Κουίνσλαντ, Ντένβερ, Νταεγού, αλλά όχι και στην Ευρώπη, κάτι που φιλοδοξεί να πετύχει το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η παρθενική εμφάνιση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το 2018, και μόλις με τη 2η επίσημη συμμετοχή το 2019, η χώρα μας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σε αγώνισμα ρομποτικών δεξιοτήτων ανάμεσα σε χώρες “κολοσσούς” του αντικειμένου.