Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «αξίΖΩ», επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης, προσφέροντας συμβολικά, γραφική ύλη και υλικά για ζωγραφική που είναι μέρος των δραστηριοτήτων των παιδιών.

Κατά την επίσκεψή του συζήτησε με την Πρόεδρο του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» Νατάσσα Λιβεριάδου και τον Διοικητικό Διευθυντή Ηλία Ποιμενίδη, για τα σχέδιά τους.

Αρχικά του μεταφέρθηκε το αίτημα ασφαλτόστρωσης ενός τμήματος του δρόμου που οδηγεί στην κεντρική είσοδο, και στη συνέχεια του περιέγραψαν τα σχέδιά τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Ποιμενίδης μίλησε για την προβλεπόμενη επέκταση του Κέντρου μέσα από το πρόγραμμα LEADER, με ανέγερση νέας πτέρυγας σε χώρο εντός των εγκαταστάσεων, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των αιτήσεων προς τον Σύλλογο, λόγω απουσίας άλλης παρόμοιας μονάδας φροντίδας ατόμων με νοητική αναπηρία. Στο ισόγειο του νέου κτιρίου, έκτασης 300 τ.μ., θα λειτουργεί γυμναστήριο και αίθουσα snoezelen για άτομα με νοητική υστέρηση, στον πρώτο όροφο θα δημιουργηθούν τα γραφεία των επιστημόνων που στηρίζουν το έργο του Συλλόγου, και στο υπόγειο θα διαμορφωθούν χώροι βοηθητικοί και φυσικοθεραπειών. Επιπλέον, εγκρίθηκε πρόταση επιχορήγησης μέσω της οποίας θα κατασκευαστεί κλειστή πισίνα 10Χ5 μέτρα, με σκοπό την αποκατάσταση ατόμων με αναπηρίες μέσω υδροθεραπείας. Τέλος, τα σχέδια του Συλλόγου περιλαμβάνουν την κατάρτιση και επαγγελματική απασχόληση των ωφελουμένων  που στεγάζονται και δραστηριοποιούνται μέσα από τις δομές του Συλλόγου, που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της δράσης του. Για τον σκοπό αυτό εγκρίθηκε πρόταση επιχορήγησης για την δημιουργία επαγγελματικών εργαστηρίων από το πρόγραμμα CLLD LEADER.

Ο Σύλλογος Μέριμνας «Άγιοι Θεόδωροι» αποτελεί πρότυπο πανελλαδικά καθώς στηρίζει άτομα με νοητική υστέρηση όλων των ηλικιών, κύρια από το Νομό Ροδόπης. Στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας απασχολούνται 52 ωφελούμενοι και 46 εργαζόμενοι στις παρούσες δομές του Συλλόγου, οι οποίες είναι το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, οι τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και το Μουσικό Εργαστήρι για άτομα με νοητική υστέρηση.

Ο Δήμαρχος έδωσε θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό και τον Σύλλογο για το έργο τους, ευχόμενος η λάμψη από τα πρόσωπα των παιδιών που φιλοξενούνται αλλά και όσων συνεργάζονται μαζί τους καθημερινά να βρει αντανάκλαση σε όλη την πόλη, “γιατί μέσα στις δυσκολίες βρίσκουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία”, όπως σημείωσε, υπογραμμίζοντας ακόμη: “Το παράδειγμά τους είναι οδηγός για όλους μας, τις μέρες που είμαστε απογοητευμένοι κι έτοιμοι να καταθέσουμε τα όπλα. Όταν όμως εγκαταλείπουμε τον αγώνα επιτρέπουμε στη ζωή να προσπεράσει και την ίδια στιγμή στερούμε από την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες μας το δικαίωμα για μια ωραία κοινή διαδρομή”.

Τέλος, ο Δήμαρχος, ευχήθηκε “το 2021 να είναι μια χρονιά που θα βρει τα παιδιά, τους εργαζόμενους και τους οικείους τους γερούς”.