Πέντε σημεία διενέργειας τυχαιοποιημένων rapid covid tests μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας testing.gov.gr λειτουργούν στη Ροδόπη, και συγκεκριμένα: στα στρατόπεδα Ηλιοπούλου και Παράσχου στην Κομοτηνής, στα Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Σαπών, και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής.
Οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν την επιθυμία τους να υποβληθούν σε τεστ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας testing.gov.gr. Στην αίτηση της πλατφόρμας καταχωρίζονται ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, ιδιότητα, επάγγελμα και οπωσδήποτε αριθμός κινητού. Ακολούθως οι αιτούντες δέχονται sms με έναν κωδικό επαλήθευσης τον οποίο πρέπει να συμπληρώσουν στην αίτηση ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν επιλεγούν λαμβάνουν νέο sms με έναν μοναδικό κωδικό τον οποίο δεν πρέπει να μοιράζονται με άλλους, για το σημείο και την ημέρα εξέτασής τους. Με αυτό το sms μπορούν να μετακινηθούν στο σημείο εξέτασης. Η παρουσία τους στο τεστ δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία τους. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα προσωπικά στοιχεία διαγράφονται.
Στόχος του ΕΟΔΥ είναι η διενέργεια 12.000 τεστ ημερησίως για την πληρέστερη κατά το δυνατόν αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας και τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης με την έγκαιρη ανίχνευση της ασυμπτωματικής διασποράς.
Η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους εκτός από όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει προηγουμένως να απευθύνονται στον γιατρό τους.

f39b75ac covid 19

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί 386 σημεία εξέτασης σε όλη την επικράτεια. Τα 278 είναι σε Κέντρα Υγείας, 98 σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, και 10 σε υγειονομικές μονάδες.

Μέχρι σήμερα διενεργούνταν τεστ μόνο σε άτομα με συμπτώματα συμβατά με Covid-19, δειγματοληψίες σε περιοχές υψηλής επίπτωσης (πλατείες και drive through) και προληπτικοί έλεγχοι (π.χ. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).
29a9fc76 testing project 9 592bf475 testing project 11 72603cfb testing project 12