Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τα επιδημιολογικά δεδομένα του covid-19 στην Ελλάδα, συμμετείχαν και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν οτι:

  • δεν θα εμβολιαστούν άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες των εταιρειών για τους εφήβους, ενώ τα συμπτώματα σε αυτές τις ηλικίες είναι εξαιρετικά ήπια.
  • από αύριο 29/12 ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.
  • αύριο επίσης αναμένονται στην Ελλάδα άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.
  • στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός υγειονομικών και υπερήλικων, και την ίδια ημερομηνία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
  • υπάρχει μηδαμινό σχεδόν ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο, της τάξεως των δύο ή τριών στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Άλλωστε, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι προετοιμασμένα για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστούν, πριν εμβολιαστούν, τη γνώμη του αλλεργιολόγου. Εξάλλου, ως γνωστόν, αλλεργίες παρατηρούνται και σε φάρμακα, τρόφιμα, τσιμπήματα εντόμων ή τοξικές ουσίες. Είναι χαρακτηριστικό οτι από τα 471 άτομα που εμβολιάστηκαν από χθες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε μόλις ένα περιστατικό που εμφάνισε ήπια αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Πρόκειται για ειδικευόμενη γιατρό στο Νοσοκομείο “Αττικό”, η οποία είναι πολύ καλά στην υγεία της.

πηγή: protothema.gr