Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ και το δεύτερο lockdown, η Ελληνική Αστυνομία ανέλαβε ξανά τον καταλυτικότερο ρόλο, αυτόν της ενημέρωσης του κοινού και των ελέγχων για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, οι αστυνομικοί επωμίσθηκαν ένα ακόμη μείζονος σημασίας καθήκον. Σε μια περιοχή που ταλανίζεται από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αστυνομικές υπηρεσίες – και με αυξημένες ιδιαιτερότητες, όπως η μορφολογία της – με ορεινό όγκο, πεδινά τμήματα και παραλιακή ζώνη – αλλά και η πληθυσμιακή σύνθεσή της, οι αστυνομικοί επιφορτίστηκαν με μια ακόμη υπηρεσιακή υποχρέωση, με γνώμονα τη διασφάλιση των συνθηκών αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού covid-19.

Περιπολικά και ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) βρέθηκαν και βρίσκονται νυχθημερόν παντού: στους κεντρικούς δρόμους του αστικού ιστού της Κομοτηνής, σε συνοικίες και πλατείες, στις εισόδους και εξόδους της πόλης, σε περιφερειακούς οικισμούς, στα διόδια Μέστης και Αμαξάδων.

Είναι χαρακτηριστικό οτι μόνο τον Νοέμβριο και το διάστημα 1-16 Δεκεμβρίου, άνδρες και γυναίκες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης διενήργησαν 34.954 ελέγχους ατόμων και 935 ελέγχους επιχειρήσεων, κατά τις οποίους βεβαιώθηκαν 820 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, άσκοπες μετακινήσεις και λειτουργία καταστημάτων.

Παράλληλα η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης τελεί σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και φορείς (Δήμους κ.λπ.), για την υλοποίηση δράσεων όπως διενέργεια τεστ μέσα από το αυτοκίνητο κ.ά.

Πάντως, και παρά την υπερένταση που πλέον διακατέχει όλους εξ αιτίας της παρατεταμένης ισχύος των περιορισμών, και εν μέσω αυξημένων καταναλωτικών και άλλων αναγκών της κοινωνίας και της αγοράς εν όψει της εορταστικής περιόδου, στην περιοχή της Ροδόπης δεν παρατηρήθηκαν ακραία περιστατικά.