Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η απόφαση άρσης της απαγόρευσης μετακίνησης για άσκηση θήρας και αλιείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση:

“Από τις 05:00 έως τις 22:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις […] κυνηγών ή αλιέων για την άσκηση θήρας/αλιείας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η εν λόγω μετακίνηση πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας*, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής, εντός των ορίων της Περιφέρειας.
  • Συμμετοχή μέχρι και δύο ατόμων κυνηγών/αλιέων για λόγους ασφαλείας.
  • Εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

*Η Περιφερειακή Ενότητα μόνιμης κατοικίας.

Δείτε το ΦΕΚ.

Να εξαιρεθεί το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα από το lockdown, είχε ζητήσει ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχαλη Χρυσοχοΐδη.

Η ερώτηση είχε ως εξής: «Την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και αντίδραση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) και όλων σχεδόν των κυνηγετικών συλλόγων της χώρας, έχει προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης για απαγόρευση του κυνηγιού, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται από το καθολικό Lockdown. Υπενθυμίζουν, ότι σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα άρθρο 251, παρ.1, ο οποίος είναι σε ισχύ, η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα σε όλη την επικράτεια αλλά και επί της ουσίας το κυνήγι είναι από τις πιο μοναχικές αθλητικές δραστηριότητες.

Επειδή πρόκειται για αθλητική δραστηριότητα, η οποία έπρεπε να επιτρέπεται στην κατηγορία της άθλησης σε εξωτερικό χώρο κατόπιν αποστολής του σχετικού sms, τηρουμένων φυσικά των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής ασφάλειας. Επειδή όπως υποστηρίζει και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και όλοι σχεδόν οι κυνηγετικοί σύλλογοι, η απόφαση απαγόρευσης είναι αυθαίρετή και στερείται κάθε ερείσματος και Επειδή η μετακίνηση των κυνηγών μπορεί να γίνεται ακόμη και με τους τους συναθλητές κυνηγούς, με την τήρηση όλων των μέτρων και κανόνων προστασίας. Επειδή υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες αθλητικές κλπ που απαγορεύονται, όπως το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή ή τη βάρκα ή και υποβρυχίως και Επειδή δεν υπήρξαν επιστημονικές εισηγήσεις απαγόρευσης του κυνηγιού και του ερασιτεχνικού ψαρέματος που θεωρούνται δραστηριότητες που ασκούνται κατά μόνας. Ερωτάσθε κε Υπουργέ: – Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της και να εντάξει το κυνήγι στην κατηγορία της άθλησης σε εξωτερικό χώρο και να επιτρέπεται κατόπιν αποστολής σχετικού sms στο 13033; – Προτίθεστε να εντάξετε ως επιτρεπόμενη δραστηριότητα το ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή, τη βάρκα ή και υποβρυχίως;».