Ο Δήμος Μαρωνείας–Σαπών αναγνωρίζοντας τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες λόγω  του κορωνοϊού, οργανώνει τη δράση «Μένουμε στο σπίτι ασφαλείς…και πολιτιστικά ενεργοί».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία εορταστικής δράσης προσαρμοσμένης στις νέες συνθήκες, και ενεργοποίησης της δημιουργικής έκφρασης όλων των πολιτών, ατομικά και συλλογικά, ώστε να καταγραφεί και να διασωθεί η ιστορική μνήμη και η σύγχρονη πραγματικότητα.

Η δράση αφορά την καταγραφή παλαιών εθίμων του Δωδεκαημέρου: της Παραμονής των Χριστουγέννων, των Χριστουγέννων, της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, της Πρωτοχρονιάς, της Παραμονής των Φώτων και των Φώτων (Μπάμπω, Κάλαντα, Μωμόγεροι, παραδοσιακές συνταγές, παιχνίδια, γουρουνοχαρά, κ.λπ.), όλων των οικισμών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, αλλά και για το πως βιώνουν οι νέοι τα παραδοσιακά δρώμενα και πως τα ενσωματώνουν στη σύγχρονη ζωή.

Καλούνται σύλλογοι, οικογένειες, δημότες, να καταγράψουν τα έθιμα εντός του οικογενειακού τους πλαισίου και περιβάλλοντος, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με κινητό τηλέφωνο ή κάμερα ή ηχογράφηση, και να τα αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση paidsta@gmail.com. Η διάρκεια του υλικού δεν πρέπει να ξεπερνά τα τρία λεπτά. Το χρονικό διάστημα της δράσης ορίζεται από τις 23-12-2020 έως και τις 8-01-2021.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί, θα δημοσιευθεί ολοκληρωμένο, μετά το πέρας των εορτών.

“Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών παρακινεί όλους τους δημότες να αναβιώσουν τα πολιτιστικά έθιμα, ακόμη και στο σπίτι τους, διατηρώντας την τεράστια παρακαταθήκη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Ελπίζουμε οτι η αναπόληση των τοπικών ηθών και εθίμων θα ζεστάνει τις καρδιές μας αυτές τις γιορτινές μέρες”, αναφέρει ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος, ευχόμενος “σε όλους καλές εορτές!”.