“Καλύτερος Εμπειρογνώμονας” στην κατηγορία “Δικαιώματα του Παιδιού – Το Δικαίωμα στην Υγεία”, της Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη”, αναδείχθηκε η μαθήτρια της Β’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής Χρυσάνθη Χρυσοχοΐδη, κατακτώντας την υψηλότερη διάκριση.

Η μαθήτρια από την Κομοτηνή συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην προσομοίωση, έχοντας λάβει και πέρυσι διάκριση. Επίσης ψηφίστηκε ως Εισηγήτρια για δεύτερη συνεχή χρονιά από την επιτροπή, και ανακοίνωσε και υποστήριξε το Σχέδιο Γνώμης της επιτροπής της.

Η δράση πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά – διαδικτυακά φέτος – υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και η εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ οι οποίες έχουν κυρωθεί με Νόμους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου υπερισχύοντας κάθε άλλης αντίθετης διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28 (παράγραφος 1) του Συντάγματος. Οι συμμετέχοντες μαθητές/μαθήτριες μαθαίνουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Γνωρίζουν ακόμη τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, και τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Μέσα από αυτόν τον γόνιμο διάλογο προτείνονται  τρόποι αντιμετώπισης οι οποίοι αποστέλλονται στον ΟΗΕ και υλοποιούνται όσοι μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και δημιουργός του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, “ThessIsMUN”, Παρούλα Νάσκου-Περράκη,

Την επίσημη τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη.