Το πλήρες κείμενο της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «Palantir Technologies», ζητούν  ο υπεύθυνος του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής  του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, και ακόμη έντεκα βουλευτές του κόμματος, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αναφέρουν στην ερώτησή τους πως σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η Ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να έχει συνάψει εκτενή συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Palantir Technologies, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας  COVID-19, μέσω της διαχείρισης δεδομένων και της λειτουργίας ενός κέντρου ελέγχου της πανδημίας. Και ενώ αυτή η συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της εταιρείας Palantir Technologies φαίνεται πως ισχύει από την αρχή της πανδημίας, γνωστοποιείται μόλις στις 07.12.2020 μέσω σχετικής επιχειρηματικής ανακοίνωσης.

“Είναι προφανές πως καθώς τα κείμενα της εν λόγω σύμβασης δεν έχουν δημοσιευτεί ως σήμερα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, προκύπτει σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας της δράσης της Κυβέρνησης και μάλιστα σε σχέση με τη συλλογή, επεξεργασία και διαχείριση δεδομένων σχετικών με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τη διαβίβαση αυτών σε εταιρείες και φορείς του εξωτερικού”, τονίζει ο Ιλχάν Αχμέτ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης και η αίτηση κατάθεσης εγγράφων:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, η Ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να έχει συνάψει εκτενή συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Palantir Technologies, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας  COVID-19, μέσω της διαχείρισης δεδομένων και της λειτουργίας ενός κέντρου ελέγχου της πανδημίας. Η σύμβαση μάλιστα φέρεται να έχει καταρτισθεί σχεδόν από τις αρχές της πανδημίας, γνωστοποιήθηκε, ωστόσο, από την ίδια την εταιρεία μόλις στις 07.12.2020 μέσω σχετικής επιχειρηματικής ανακοίνωσης.

Παρά την προφανή σοβαρότητα της συνεργασίας και τη σημασία αυτής για τη διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (βιομετρικά δεδομένα, δεδομένα υγείας κ.α.), η σύμβαση και τα λοιπά κείμενα της συμφωνίας ουδέποτε δημοσιεύθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, ούτε τέθηκαν ποτέ υπ’ όψη της Βουλής και της Κοινωνίας.

Όπως είναι προφανές, εάν αποδειχθούν αληθείς οι ως άνω ειδήσεις, προκύπτει μείζον ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας της δράσης της Κυβέρνησης και μάλιστα σε σχέση με τη συλλογή, επεξεργασία και διαχείριση δεδομένων σχετικών με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τη διαβίβαση αυτών σε εταιρείες και φορείς του εξωτερικού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Κατά πόσον ευσταθούν τα ως άνω δημοσιεύματα του Τύπου; Έχει συνάψει η Ελληνική Κυβέρνηση συγκεκριμένη σύμβαση ή άλλο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία τεχνολογίας «PALANTIR TECHNOLOGIES» και αν ναι με ποιο αντικείμενο και με ποια διάρκεια;
  2. Τι είδους δεδομένα και πληροφορίες συλλέγει η εταιρεία και με ποιο τρόπο ώστε να καταλήγει σε προτάσεις για την πορεία της πανδημίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση;
  3. Εξασφαλίζεται η μη αποθήκευση και η μη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται από την εταιρεία για άλλους σκοπούς;

Επιπρόσθετα, καλείσθε κ. Υπουργέ να καταθέσετε άμεσα στη Βουλή, προς ενημέρωσή της, το πλήρες κείμενο της συμβάσεως του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «PALANTIR TECHNOLOGIES», αναφορικά με τη λειτουργία κέντρου ελέγχου και εν γένει διαχείρισης της πανδημίας.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Ιλχάν Αχμέτ

Γιώργος Αρβανιτίδης

Χρήστος Γκόκας

Χάρης Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπαράν Μπουρχάν

Δημήτρης Μπιάγκης

Γιώργος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Φραγγίδης”