Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η οποία αναγνωρίζεται ως έγκλημα και οι συνέπειές της έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Μορφές βίας όπως σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική στο σπίτι και την εργασία, διακρίσεις και άνιση μεταχείριση, αγγίζουν γυναίκες κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και θρησκείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μία στις τρεις γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Επιπλέον, μία στις πέντε γυναίκες στην Ε.Ε. θα υποστεί βία, ενώ χιλιάδες γυναίκες και παιδιά ανά τον κόσμο πέφτουν θύματα σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας, ο Δήμος Κομοτηνής λειτουργεί Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών. Τα στελέχη του ξενώνα υποδέχονται τις γυναίκες και παρέχουν ασφαλή διαμονή και ψυχοκοινωνική στήριξη, ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από την εν λόγω συνθήκη, όσο και τις τραυματικές τους εμπειρίες, με στόχο την ενδυνάμωση και την επανένταξη τους στην κοινωνία.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, έχει φιλοξενήσει κατά τους 21 μήνες λειτουργίας του, 41 άτομα, από τα οποία οι 22 ήταν γυναίκες και τα υπόλοιπα παιδιά.

ΓΡΑΜΜΗ ΣΟΣτηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, είναι απόρρητα, και επομένως, μπορεί κανείς να απευθυνθεί, είτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής (25310-82063), είτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων (25310-33290), είτε στην Πανελλήνια Γραμμή SOS 15900.

«Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πρέπει να μας αφυπνίζει όλους, ώστε να προστατεύσουμε όλες τις γυναίκες θύματα βίας, και μαζί να προχωρήσουμε στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος.