2022: Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας με έμφαση στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες

Οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας θα διοργανώνονται από τους εθνικούς συντονιστές σε κάθε κράτος-μέλος, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και θα εποπτεύονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Screenshot_582

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την απόφασή του για διοργάνωση δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών με επίκεντρο τη νεολαία, σε όλα τα κράτη-μέλη το 2022.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των θετικών προοπτικών για τους νέους της Ευρώπης που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Ο ορισμός του 2022 ως έτους επικεντρωμένου στους νέους σημαίνει ότι θα καταβληθούν αυξημένες προσπάθειες για να συμπεριληφθούν οι προτεραιότητες των νέων στους σχετικούς τομείς πολιτικής της Ε.Ε. και σε κάθε επίπεδο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Οι ευρωβουλευτές στήριξαν την απόφαση με 604 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 68 αποχές.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα έχει ως στόχο τη συμμετοχή των νέων σε κομβικές διαδικασίες διαβούλευσης (όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης) και σε άλλες δημόσιες πολιτικές σε Ενωσιακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Χάρη στις πιέσεις που άσκησαν οι ευρωβουλευτές, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες και στην αντιμετώπιση ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 θα περιλαμβάνει συνέδρια, πρωτοβουλίες για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στη χάραξη πολιτικής, εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με μια πιο πράσινη και ψηφιακή Ε.Ε. χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και μελέτες και έρευνες σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι νέοι στην Ε.Ε.

Οι Ευρωβουλευτές εξασφάλισαν συμπληρωματικό ποσό ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, σε σύγκριση με το ποσό που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως στις συνομιλίες με το Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2022 που ενέκρινε το ΕΚ, ώστε να στηριχθούν οι δραστηριότητες του έτους. Το 2022 θα βρεθεί επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση για την υλοποίηση δραστηριοτήτων από άλλα σχετικά προγράμματα και μέσα της Ε.Ε.

Οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας θα διοργανώνονται από τους εθνικούς συντονιστές σε κάθε κράτος-μέλος, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και θα εποπτεύονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Ευρωβουλευτές διαπραγματεύτηκαν με επιτυχία ότι σε εθνικό και Ενωσιακό επίπεδο θα υπάρχει υποχρέωση συμμετοχής των νέων και των οργανώσεων νεολαίας στο στάδιο του σχεδιασμού των δραστηριοτήτων.

Επιπλέον οι Ευρωβουλευτές πρόσθεσαν την επιλογή να διατεθούν κονδύλια της Ε.Ε. μετά το 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη κληρονομιά του Έτους Νεολαίας.

«Η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να πλήττει δυσανάλογα τους νέους», δήλωσε η εισηγήτρια Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία) πριν από την ψηφοφορία. «Αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της προσπάθειας να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να εισέλθουν στην αγορά εργασίας (…) να γνωρίσουν ανθρώπους και να ανακαλύψουν άλλες χώρες. Οι νέοι έχουν αποδεχθεί και υποστηρίξει τους συνεχιζόμενους περιορισμούς με αίσθημα αλληλεγγύης. Τώρα είναι καιρός να τους αφήσουμε να ακμάσουν», πρόσθεσε, και συμπλήρωσε: «Το επόμενο έτος θα θέσει τα θεμέλια για να δοθεί στους νέους μια ισχυρότερη πλατφόρμα για να ακουστεί η φωνή τους. Πρέπει όλοι οι νέοι να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο πράσινου, πιο ψηφιακού και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος στην Ευρώπη».

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αφιερώσει το 2022 στους νέους, στην ομιλία της του 2021 για την κατάσταση της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρακολουθήστε εδώ τη σχετική συζήτηση.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood