Δύο αποφάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων ενίσχυσης της ελληνικής μελισσοκομίας για τα έτη 2020-2022, υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης και η Υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, “με γνώμονα τη βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας της πατρίδας μας και την προώθηση και ανάδειξη τους”, όπως σημειώνουν.

Συγκεκριμένα, με τις υπουργικές αποφάσεις:

  • καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης που θα κατευθυνθεί στη δράση 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ για κάθε μελισσοκομικό έτος ως μέγιστο ύψος επιχορήγησης για την υλοποίηση της δράσης. Σκοπός της δράσης είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των μελισσοκόμων και του προσωπικού των φορέων και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη μελισσοκομία, σε πρακτικά ή τεχνικά θέματα.
  • καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης της δράσης 6.1 «Εφαρμοσμένη Έρευνα», με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ για κάθε μελισσοκομικό έτος ως μέγιστο ύψος επιχορήγησης για την υλοποίηση της δράσης. Το ποσό θα διατεθεί σε πανεπιστημιακά, και ερευνητικά ιδρύματα και ινστιτούτα, με στόχο μεταξύ άλλων, την προστασία και διάσωση των ελληνικών πληθυσμών μελισσών, τη διερεύνηση βιολογικών δράσεων των ελληνικών μελιών, και τη χρήση καινοτομιών σε όλες τις φάσεις της πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης, ταυτοποίησης και εμπορίας μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων.

“Το Υπουργείο συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό μέσο την ιδιαιτέρως σημαντική ελληνική μελισσοκομία για την ανάδειξη του εξαιρετικής ποιότητας ελληνικού μελιού, το οποίο διακρίνεται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τη μοναδική του γεύση στις διεθνείς αγορές”, σημείωσε ο κ. Βορίδης.