Συνεχής πρόληψη – αναγκαία καταστολή: Μόνιμη παρουσία στο ύπαιθρο

Η ΣΤ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης (Κ.Ο.ΜΑ.Θ.), με τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, κατάφερε για μια ακόμη κυνηγετική χρονιά (περίοδος 1/3/2014 – 28/2/2015), να έχει συνεχή παρουσία στην ύπαιθρο της Μακεδονίας και της Θράκης, παρέχοντας προστασία στην άγρια πανίδα και στο φυσικό περιβάλλον, και προλαμβάνοντας ή καταστέλλοντας περιστατικά περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Έλεγχος – ενημέρωση: Το δίπτυχο για την επίτευξη της πρόληψης

Στην καθημερινή τους έξοδο οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους της υπαίθρου (κυνηγούς, αγρότες), ελέγχοντάς τους με ευγένεια και ενημερώνοντάς τους για τη σωστή και ασφαλή συμπεριφορά στον αγροτικό και ορεινό χώρο. Διανύοντας εκατομμύρια χιλιόμετρα περιπολίας, εξασφαλίζουν την πρόληψη πολλών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Προληπτική καταστολή: Σύλληψη πριν τη θανάτωση είδους της άγριας πανίδας

Η λαθροθηρία που καταγράφεται από τους Θηροφύλακές, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που καταλαβαίνει ο απλός κόσμος ακούγοντας τη λέξη αυτή. Οι περισσότερες μηνύσεις μας (καταστολή), αφορούν παραβάσεις του νόμου περί θήρας και του νόμου περί όπλων, που δεν σχετίζονται με θανάτωση είδους της άγριας πανίδας. Η εύρεση του παράνομου γίνεται προτού προλάβει αυτός να προβεί σε τέτοια κίνηση. Η λαθροθηρία δηλαδή δεν συνδέεται στις περισσότερες περιπτώσεις με θανάτωση προστατευόμενου ζώου.

Κατά την περίοδο από 1/3/2014 έως 28/2/2015, εργάστηκαν στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΣΤ΄ Κ.Ο.ΜΑ.Θ., σε 24η βάση επί επτά ημέρες την εβδομάδα, εξήντα Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, οι οποίοι:

– πραγματοποίησαν περιπολίες 1,2 εκ. χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα οχήματα των Κυνηγετικών Οργανώσεων, αγορασμένα αποκλειστικά με τις εισφορές των μελών τους.

– διενήργησαν 20.729 ελέγχους.

– κατέθεσαν 272 μηνύσεις για παραβάσεις της Δασικής Νομοθεσίας στις οποίες κατηγορούνται συνολικά 358 άτομα.

Τα βασικά παραπτώματα που έχουν καταγραφεί στις μηνύσεις:

  • Χρήση ηχοπαραγωγών συσκευών (67 μηνύσεις).

– Θήρα χωρίς άδεια (55 μηνύσεις).

– Θήρα σε καταφύγιο, προστατευόμενη περιοχή, κ.λπ. (53 μηνύσεις).

– Θήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας / εκτός ωραρίου (33 μηνύσεις).

– Παράνομη μεταφορά όπλου χωρίς άδεια θήρας (32 μηνύσεις).

Το έργο των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ, συνέδραμαν άλλοι τριάντα από τους κατά τόπους Κυνηγετικούς Συλλόγους.

Σε ανακοίνωσή της Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ, υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, παρά τις αντιξοότητες και τις τρικλοποδιές που θέλουν να τις βάλουν κατά καιρούς κάποιοι…».