Γράφαμε σε προχθεσινή ανάρτησή μας οτι “η διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού (εκτιμάται οτι χτίστηκε στα 1870) κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, και η ενίσχυση του προσωπικού των δικαστηρίων Κομοτηνής, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που έθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, αποτελούμενη από την πρόεδρο Ιωάννα Χατζηαντωνίου, τη γραμματέα Σοφία Μιχαλιτσούδη, την ταμία Ελένη Λαφτσή και το μέλος Πέτρο Τεπερίδη”.

Με σημερινή ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας, και μάλιστα γνωστοποιεί περαιτέρω οτι ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε την εκταμίευση ποσού 20.000 ευρώ για επισκευή της στέγης του παλαιού δικαστικού μεγάρου για την αποφυγή κατάρρευσής της, καθώς και την άμεση διερεύνηση της δυνατότητας παραχώρησής του στον Δήμο Κομοτηνής για ένταξή του στο πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης:

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, τη Δευτέρα 25-6-2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Παπασπύρου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ ζεστό κλίμα και τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση από πλευράς του Δ.Σ.Ρ. και έτυχαν του ειλικρινούς ενδιαφέροντος για εξεύρεση λύσης από πλευράς του Υπουργείου, ήταν:

α. το θέμα της διάσωσης και περαιτέρω αξιοποίησης του παλιού δικαστικού μεγάρου, για το οποίο ο Υπουργός ανακοίνωσε την εκταμίευση ποσού 20.000 ευρώ για επισκευή της στέγης, προς αποφυγή κατάρρευσης, και την άμεση διερεύνηση της δυνατότητας παραχώρησής του στον Δήμο Κομοτηνής για ένταξή του στο πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ».

β. το θέμα της έλλειψης προσωπικού στα δικαστήρια της Κομοτηνής, του οποίου τη σοβαρότητα και αναγκαιότητα αποδέχθηκε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι εντός των επόμενων ημερών αναλαμβάνουν υπηρεσία πέντε άτομα τα οποία προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ, με την τελευταία προκήρυξη, παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, και ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια περαιτέρω για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

γ. το θέμα της διεύρυνσης της δικηγορικής ύλης, με πρώτιστο αυτό των αποδοχών κληρονομιάς, για το οποίο δεσμεύτηκε για οριστική επίλυσή του με νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης, στη δηλωμένη αντίθεσή μας στην εξαγγελία για την ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής, την οποία και επαναλάβαμε προς τον κ. Υπουργό, τύχαμε της σύμφωνης γνώμης του για την έλλειψη αναγκαιότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος, και της αμέριστης συμπαράστασής του.

Ως Δ.Σ. του Δ.Σ.Ρ., από τη συνάντησή μας αυτή αποκομίσαμε τη βεβαιότητα ότι στην προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά για τη διεκδίκηση, διασφάλιση και περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας δικηγόρων, καθώς και των όρων άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, θα έχουμε σύμμαχο τον κ. Υπουργό, και ότι οι όποιες «τοπικιστικού περιεχομένου» διαφορές, απέχουν ορατά από τα διακυβεύματα που παλεύει ο νομικός κόσμος της περιοχής μας και δεν μας αφορούν”.