Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Σαμοθράκης «Τραγουδώντας με τα Φτερά της Νίκης», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Σαμοθρακίτισσας Σχολικής Συμβούλου Μουσικής Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης Παναγιώτας Τηγανούρια, και συνδιοργανωτές τον Δήμο Σαμοθράκης, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια, μουσικά εργαστήρια και συναυλίες, με τη συμμετοχή του καταξιωμένου μαέστρου και για πολλά χρόνια διευθυντή της χορωδίας της ΕΡΤ Αντώνη Κοντογεωργίου, ενώ συμμετείχαν επίσης η καταξιωμένη Μεικτή Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας – Έμμας Μελιγκοπούλου, τα μουσικά σχολεία Καβάλας, Σερρών και Κομοτηνής, και η Νεανική Παιδική χορωδία Σαμοθράκης υπό τη διεύθυνση της κ. Τηγανούρια.
Οι 160 συμμετέχοντες χορωδοί, είχαν την ευκαιρία να μάθουν αλλά και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύ μουσικό κοινό, καθώς και να καλλιεργήσουν τη συλλογική συμμετοχή, τη συνεργατικότητα, και την ανάπτυξη δημιουργικών σχέσεων μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων.
Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου του νησιού και γέμισαν με τραγούδι και μουσική δημιουργία το ακροατήριο.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια καινοτομία για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και το άνοιγμα του σχολείου προς την κοινωνία. Η μουσική δημιουργία αποτελεί ένα στοιχείο αυτοέκφρασης και επικοινωνίας μέσω του οποίου μεταδίδονται οι μουσικές ιδέες, οι εικόνες και τα συναισθήματα. Το ακροατήριο ως κοινωνός αυτής της έκφρασης, καλλιεργείται αισθητικά, βοηθώντας στην άνοδο του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου, καθώς γίνεται πιο συνειδητοποιημένο και συμβάλλει σε μια συλλογική πνευματική ανάταση.
Η Σαμοθράκη, ο τόπος που γέννησε το αριστουργηματικό γλυπτό της φτερωτής Νίκης, βοηθά στην προσωπική συγκέντρωση, στη μελέτη και στην εμβάθυνση σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, έχοντας ως σύμμαχο την ηρεμία του τοπίου, τη δύναμη και την ενέργεια της φυσικής απλότητας και ομορφιάς, αλλά και της πολιτισμικής της παράδοσης.
Η πραγματοποίηση του φεστιβάλ μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος στήριξης, ανατροφοδότησης και ανάπτυξης της μουσικής παιδείας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Παράλληλα το Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στη Νίκη της Σαμοθράκης, προσδοκά να στηρίξει το έργο των Μουσικών Σχολείων ολόκληρης της Περιφέρειας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τομέα του Μεικτού Χορωδιακού Τραγουδιού, αλλά και γενικότερα στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού.